60 на сто от българите одобряват външната политика на ЕС като стабилизираща

На глобално ниво преобладава негативното мнение за ролята на САЩ и Русия в света

60 на сто от българите одобряват външната политика на ЕС като стабилизираща

Шейсет на сто от българите одобряват международната политика на Европейския съюз и я определят като стабилизираща. На обратното мнение са само 16%. Нетната стойност (+44) е осезаемо по-висока от глобалната (+14).

Това показват данните от международното изследване "В края на годината" на световната асоциация "Галъп интернешънъл". В него се интервюирани 52 494 граждани в 57 страни по целия свят.

Глобално Европейският съюз се възприема като най-стабилизиращата сила в света и има положителни нетни стойности (разлика между дяловете на положителни и дяловете на отрицателни отговори) във всички изследвани региони, с изключение на Русия и Западна Азия.

Почти еднакъв дял – съответно 56% и 52% – от интервюираните по целия свят имат негативно мнение по отношение на ролята на двете военни суперсили – САЩ и Русия. Само един от четирима вярва, че външната им политика има стабилизиращo въздействие върху международните отношения.

Около 2/3 трети от руснаците са убедени, че външната политика на тяхната държава има стабилизиращ ефект. Процентът сред американските граждани по отношение на външната политика на САЩ обаче е значително по-нисък (37% стабилизира, срещу 46% дестабилизира), което отразява дълбоките вътрешни разделения в общество им.

Външната политика на Китай се възприема отрицателно, но не в такава степен, в каквато тази на САЩ и Русия.

С ниска нетна стойност (-36), е отношението на българите към външната политика на САЩ. По отношение на руската външна политика, 43% от българските граждани са отговорили положително срещу 27% отрицателно, т.е. нетната стойност е +16. Останалите нямат мнение.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?