60% от фалшифицираните стоки в ЕС идват от Китай

60% от заловените от митническите служби на ЕС през 2003 г. фалшифицирани стоки са произведени в Китай, съобщи еврокомисарят по митническата и данъчната политика Ласло Ковач, цитиран от АП.

Азиатските страни са производител на 70% от конфискуваните фалшификати, уточни Ковач.

Стоките, като например CD-та, парфюми и играчки, са били на обща стойност 1 млрд. евро /1,28 млрд. долара/, обясни еврокомисарят.

Най-новите статистически данни показват, че вносът на фалшифицирани стоки продължава да нараства и това изисква повече действия и по-голямо взаимодействие между европейските правителства, заяви още той.

Според Ковач заловените стоки са само върхът на айсберга - фалшификатите, които успяват да преминат през европейските граници, са за около 400 млрд. евро (511 млрд. долара).

С 58% са намалели случаите на конфискуване на фалшиви луксозни стоки. Според Европейската комисия фалшификаторите се насочват към масово произвеждани стоки, сред които и лекарства, включително виагра.

Китай, Украйна и Русия са най-големите производители на пиратски стоки - от чанти до автомобили.

Според данни на американското правителство пиратските стоки от Китай намаляват продажбите на компании от целия свят с около 50 млрд. долара (39 млрд. евро) годишно.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?