67 000 аборта на година в България

За година в България се правят близо 67 хиляди аборта по желание, обяви  във вторник доц. Елиан Рачев, председател на Българското дружество по акушеро- гинекология. Той припомни, че абортите могат да бъдат избегнати с употребата на противозачатъчни средства, тъй като прекъсването на бременността води до безплодие при голям процент от жените.

Доц. Рачев каза, че българките не познават ползите от съвременните контрацептиви, като само 4 на сто от тях приемат хапчета против нежелана бременност. В Западна Европа процентът на жените, приемащи орални контрацептиви, достига средно до 50%. След едногодишна употреба на противозачатъчни рискът от рак на маточната лигавица намалява с 20 на сто, каза той.

На брифинга д-р Георги Коларов от АГ болница “Майчин дом” представи национално представително проучване за използването на контрацептивните лекарства. Според него близо 30 на сто от българките приемат контрацептивни таблетки без предварителна консултация с гинеколог.

Проучването е извършено сред 800 жени и 200 гинеколози в цялата страна през миналата година.

33 на сто от анкетираните жени посочват, че първият им прием на контрацептивни хапчета е бил между 13 и 19 годишна възраст, а 53.1% - между 20 и 26 години.

48 на сто от запитаните предпочитат оралната контрацепция като най-сигурен начин за предпазване от забременяване, сочи изследването. 29.3% заявяват, че негативният ефект от таблетките е увеличаване на теглото.

Според почти половината от анкетираните жени основният недостатък на контрацептивните таблетки е, че те не предпазват от полово предавани болести.

Д-р Коларов обясни, че жените могат да приемат орални хормонални контрацептиви до менопаузата. А пушачките над 35 годишна възраст трябва да изберат какво предпочитат - да спрат цигарите или приема на хапчета. При тях се увеличава не толкова рискът от развиване на раково заболяване, колкото рискът от сърдечно-съдово, обясни докторът. По думите му комбинацията от орална контрацепция и тютюнопушене увеличава двойно риска от инфаркт при жените над 35-годишна възраст.

Споделяне

Още от България