7 български фирми бяха приети в Европейския делови конгрес

Седем български фирми бяха приети за членове на Европейския делови конгрес (ЕДК), който провежда 7-то си годишно общо събрание в курорта "Ривиера" край Варна.

Досега член на организацията, сред чиито учредители са "Дойче банк", "Газ де Франс", "Даймлер Крайслер", ОАО "Газпром", "Ени", от българска страна бе само компанията "Овергаз". От днес в ЕДК вече членуват и "Булгаргаз", "Софийска вода", "Химимпорт", "Асарел инвест", "Ерато холдинг", "Петреко Сарл" и "МЗ Communication Group".

Европейският делови конгрес е основан през 1997 г., в резултат на Виенската конференция на ОССЕ. Неправителствената организация има за цел да стимулира инвестициите в страните в преход и да улеснява диалога между бизнеса и политиците.

Над 200 собственици и висши ръководители на повече от 70 големи компании от 20 държави, с обща пазарна капитализация от 680 млрд.евро дойдоха във Варна на 7-то общо събрание на организацията. Основна тема на форума е "Инфраструктурата като база за устойчиво регионално развитие".

Сред участниците във форума са "Газ де Франс", "Сименс", "Ени", "Пайплайн индъстри", "Алкател", "Даймлер Крайслер", "Дойче банк", "Дрезднер банк", "Ексон мобил" и други.

В приветствието си пред форума вицепремиерът Лидия Шулева изброи като приоритетни за страните от региона на Югоизточна Европа изграждането на паневропейските коридори 4,7,8,9 и10.

Правителството ще подкрепи всички проекти на публично-частния сектор за развитие на инфраструктурата, подчерта Шулева и напомни, че в момента се водят разговори с международни консултанти и финансови институции за отдаване на концесия на три от българските магистрали.

В словото си тя акцентира и върху създаването на регионален енергиен пазар и развитието на телекомуникационната мрежа в Югоизточна Европа.

Страните от Югоизточна Европа трябва да имат собствена стратегия в процеса на присъединяването си към ЕС, обяви президентът Георги Първанов, който лично приветства участниците във форума. Той също подчерта като приоритет сътрудничеството в областта на енергетиката и създаването на либерализиран пазар.

Създаването на сигурни механизми за сътрудничество и непрекъснатото подобряване на взаимоотношенията между бизнеса и политиката са перспективата пред ЕДК, обяви при откриването на форума сегашният президент на организацията и шеф на "Газпром" Алексей Милер.

Без усилията на бизнеса не е възможно устойчиво развитие, коментира и изпълнителният директор на "Овергаз Инк." Сашо Дончев. Като съучредител на ЕДК, българската компания е домакин на форума, който за първи път събира Европейския делови конгрес в България.
Изпълнителният директор на "Овергаз" Сашо Дончев днес бе избран и за член на Управителният съвет на организацията.

Споделяне

Още от Бизнес