803-ма са носителите на вируса на СПИН у нас

803-ма души са официално регистрираните носители на вируса на СПИН в България. За тази година до ноември са регистрирани 114 новозаболели, от тях 95 мъже и 19 жени, съобщи във вторник министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски при официалното откриване на Националната информационна анти-СПИН кампания . Според експерти обаче носителите на вируса у нас са в пъти повече. 

36% от новорегистрираните лица са употребяващи интравенозни наркотици и 24%  от всички новооткрити ХИВ-позитивни са мъже, които са съобщили, че са имали сексуални контакти с мъже.

Възрастовата граница за новозаболелите постоянно пада. Най-младият заразен е на 16 години, а най-възрастният - на 68. Гайдарски очерта като неблагоприятна тенденцията, че вирусът се разпространява изключително много в двата големи града - София и Пловдив.

Тази година в страната са разкрити четири нови кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН. Така общият им брой става 19. Във всички кабинети тази година са се изследвали 33 хил. души, а 60% от новорегистрираните лица с вируса на ХИВ са открити в тези кабинети, каза Гайдарски. 

Той се обяви за създаването на  нова национална програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН за периода 2008-2015 година. Приоритетите в тази програма ще бъдат въвеждане на политика за тестване на всички бременни жени и на хората с туберкулоза, промоция на здравето и превенция на младите хора чрез въвеждане на здравното образование в училищата, обясни Гайдарски.

Д-р Тонка Върлева, координатор на националната програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, съобщи, че в десет университета в страната ще има мобилни кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за вируса. Изследванията са в рамките на Националната анти-СПИН кампания "Бъди в час!", която се провежда по повод 1 декември - Световният ден за борба със СПИН. Мобилните кабинети ще работят на 29 ноември във висши учебни заведения или места, популярни сред младите хора, в градовете София, Варна, Видин, Бургас, Пловдив и Хасково.

На 30 ноември ще има Ден на отворените врати в Националната потвърдителна лаборатория по ХИВ към Националния център по заразни и паразитни болести в София и в лабораториите на регионални инспекции по опазване и контрол на общественото здраве.

Споделяне

Още от България