9 юли може да се окаже ден на изпитание за интернет

Десетки хиляди хора, чиито компютри са били заразени с вирус, открит през 2007 г., са заплашени да не могат да влязат в интернет след 4 ч. по Гринуич тази нощ. Причината за тази заплаха е изтичането на срока на програма за защита срещу вируса, разработена от американското ФБР, посочва Франс прес, цитирана от БТА. Вирусът, открит през 2007 г., е кръстен DNS Changer. Той е нанасял поразии между 2007 г. и октомври 2011 г. Киберпиратите - шест естонци и един руснак - бяха обвинени през миналия ноември, че са разпространили вируса. Той може да е засегнал 4 милиона компютри по света.

Вирусът отклонявал трафика към незаконни и нарочно манипулирани сайтове, така че киберпиратите да могат да "оберат" потребителите, посочва и в. "Кориере дела сера".

ФБР включи с разрешение на съдебните власти сървъри-заместители, които позволяват на заразените от вируса компютри да си имат нормален интернет трафик, след като конфискува сървърите на киберпиратите към които е бил отклоняван трафикът на заразените компютри.

Но съдебното разрешение за използването на тези сървъри-заместители изтича в понеделник в 4 ч. по Гринуич и ФБР ще трябва да ги изключи. Това означава, че хиляди все още заразени компютри, които имаха досега нормален трафик благодарение на сървърите-заместители ще пострадат.

ФБР проверява броя на компютрите, за които предполага, че все още може да са заразени с вируса и да пострадат, посочва АП. До средата на седмицата в САЩ те бяха между 45 600 и 69 000, а в света се смята, че са между 250 000 и 300 000, посочват АП и Франс прес.

Според АП усилията на интернет доставчиците може да помогнат за ограничаване на евентуалния проблем в понеделник, 9 юли.

Засегнатите все още компютри, освен в САЩ, са в още десетина страни като Франция, Италия, Германия, Холандия, Канада, Индия и Австралия.

Смята се, че най-малко 58 от 500-те най-големи фирми в света имат поне по един заразен с този вирус компютър. Според някои експерти 9 юли може да се окаже Деня на изпитанието или на Страшния съд за интернет, посочва в. "Кориере дела сера".

Споделяне

Още от Свят