Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

9000 седмокласници се борят за 7899 места в гимназиите

3 коментара
9000 седмокласници се борят за 7899 места в гимназиите

Завършващите седмокласници през тази година в столицата са 9078, което е с 664 са повече от миналата година, а местата за прием след седми клас в гимназиите са 7899 за учебната 2012/2013 г. Това съобщи Ваня Кастрева, началник на Регионалния инспекторат по образованието в София, цитирана от БТА.

За новата учебна година профилираните паралелки в гимназиите за прием след седми клас са 197 и в тях могат да бъдат приети 5354 ученици. В професионалните паралелки в професионалните училища след седми клас ще има 89 паралелки с 2545 места.

"През миналата учебна година бяха обявени общо 288 паралелки за прием след седми клас в гимназиите, а за учебната 2012/2013 г. обявяваме 286 паралелки", каза Кастрева. По думите ѝ завършващите основно образование (до 8-ми клас) в София са 2220 ученици през тази година, което е със 118 по-малко в сравнение с миналата учебна година. Кастрева уточни, че по традиция най-голям е интересът към гимназиите след завършен седми клас.

"Още при първото класиране сега, както и в предишни години, тези училища, за които желаещите ще са по-малко от 18, ще се лишат от паралелките си", коментира Кастрева.

Традиционно езиковите гимназии запазват приема си от миналата учебна година. В Немската

гимназия, в Първа и във Втора английска гимназия, както и в Испанската гимназия се запазва миналогодишният брой на паралелките и за новата учебна година.

Първа и Втора английска гимназия, Немската и Френската гимназия в София ще приемат за учебната 2012/2013 година по седем паралелки след седми клас, а 164-та Испанска езикова гимназия и 157-ма гимназия с изучаване на чужд език "Сесар Вайехо" - по пет паралелки, съобщи Кастрева.

18-то СОУ "Уилям Гладстон" ще приеме осем паралелки след седми клас. В училището се изучават от различни класове източни езици, а от миналата година за първи път се учи и корейски език. За него е обявен прием и за новата учебна година. В 18-то СОУ се изучават също японски, китайски и арабски език, както и западните езици - немски, английски и френски.

Езиковите гимназии в столицата се запазва равният квотен принцип за прием на момичета и момчета след седми клас, посочи Кастрева.

По осем паралелки след седми клас ще приемат Професионалната гимназия по транспорт и енергетика, Професионалната гимназия по прецизна техника и оптика, и Търговско-банковата гимназия в София.

Сред новите и интересни специалности в гимназиите за новата учебна година в София е паралелката за "Технологичен и цифров дизайн, и медии" в 134-то СОУ "Димчо Дебелянов".

В Професионалната гимназия по железопътен транспорт "Никола Корчев" за първа година се открива специалността "Бизнес администрация", нова е и професията "Автомобилна мехатроника" в Професионалната гимназия по транспорт "Макгахан" и в Професионалната гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд".

Също нова е и специалността "Икономическа информатика" в Професионалната гимназия по електротехника и автоматика, там за първа година ще има паралелка за обучение и във "Вариант на електронна търговия".

За социалната сфера нова е специалността "Помощник-възпитател в отглеждането и възпитанието на деца", която ще може да се учи от тази есен в 135-то СОУ.

Традиционно най-желаният език за изучаване от учениците след седми клас е английският, но децата и родителите им решават как ще подредят желанията за прием в езиковите гимназии, заяви Ваня Кастрева. Тя смята, че ако един ученик владее добре английски език, но, за да получи по-богата култура и допълнителни знания, след седми клас е препоръчително да "смени" този чужд език с друг. Ако седмокласниците са "инвестирали" в английския език много знания още от първи клас, добре е в подготвителния клас (след седми клас), да започнат да учат друг западен език. Така ще се гарантира равнопоставеното изучаване на два чужди езика, както е и според европейската езикова рамка, коментира Кастрева.

За първи път през май 2012 г. националното външно оценяване (или изпитите след седми клас) и държавните зрелостни изпити за 12-ти клас ще са в един ден, но ще започнат в различен час. На 21 май ще е матурата по български език и литература и външното оценяване по БЕЛ в седми клас. На 23 май ще е втората матура по избор и външното оценяване по математика в седми клас.

Около 10 000 се очаква да са първокласниците в София за учебната 2012/2013 година, но записването им по традиция продължава до 15 септември, каза Ваня Кастрева.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #3

    Догодина ще пишете - 8000 седмокласници ще се борят за 9000 места!Ха-ха!Пълен ташак!

  2. Анонимен
    #2

    От тия 9000 поне пет хиляди са мангусти. на останалите директорите на гимназийките трябва да им се молят на колене да им попълват бройките

  3. Анонимен
    #1

    Голяма борба ще падне ( между директорите на гимназиите ).

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.