9000 седмокласници се борят за 7899 места в гимназиите

9000 седмокласници се борят за 7899 места в гимназиите

Завършващите седмокласници през тази година в столицата са 9078, което е с 664 са повече от миналата година, а местата за прием след седми клас в гимназиите са 7899 за учебната 2012/2013 г. Това съобщи Ваня Кастрева, началник на Регионалния инспекторат по образованието в София, цитирана от БТА.

За новата учебна година профилираните паралелки в гимназиите за прием след седми клас са 197 и в тях могат да бъдат приети 5354 ученици. В професионалните паралелки в професионалните училища след седми клас ще има 89 паралелки с 2545 места.

"През миналата учебна година бяха обявени общо 288 паралелки за прием след седми клас в гимназиите, а за учебната 2012/2013 г. обявяваме 286 паралелки", каза Кастрева. По думите ѝ завършващите основно образование (до 8-ми клас) в София са 2220 ученици през тази година, което е със 118 по-малко в сравнение с миналата учебна година. Кастрева уточни, че по традиция най-голям е интересът към гимназиите след завършен седми клас.

"Още при първото класиране сега, както и в предишни години, тези училища, за които желаещите ще са по-малко от 18, ще се лишат от паралелките си", коментира Кастрева.

Традиционно езиковите гимназии запазват приема си от миналата учебна година. В Немската

гимназия, в Първа и във Втора английска гимназия, както и в Испанската гимназия се запазва миналогодишният брой на паралелките и за новата учебна година.

Първа и Втора английска гимназия, Немската и Френската гимназия в София ще приемат за учебната 2012/2013 година по седем паралелки след седми клас, а 164-та Испанска езикова гимназия и 157-ма гимназия с изучаване на чужд език "Сесар Вайехо" - по пет паралелки, съобщи Кастрева.

18-то СОУ "Уилям Гладстон" ще приеме осем паралелки след седми клас. В училището се изучават от различни класове източни езици, а от миналата година за първи път се учи и корейски език. За него е обявен прием и за новата учебна година. В 18-то СОУ се изучават също японски, китайски и арабски език, както и западните езици - немски, английски и френски.

Езиковите гимназии в столицата се запазва равният квотен принцип за прием на момичета и момчета след седми клас, посочи Кастрева.

По осем паралелки след седми клас ще приемат Професионалната гимназия по транспорт и енергетика, Професионалната гимназия по прецизна техника и оптика, и Търговско-банковата гимназия в София.

Сред новите и интересни специалности в гимназиите за новата учебна година в София е паралелката за "Технологичен и цифров дизайн, и медии" в 134-то СОУ "Димчо Дебелянов".

В Професионалната гимназия по железопътен транспорт "Никола Корчев" за първа година се открива специалността "Бизнес администрация", нова е и професията "Автомобилна мехатроника" в Професионалната гимназия по транспорт "Макгахан" и в Професионалната гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд".

Също нова е и специалността "Икономическа информатика" в Професионалната гимназия по електротехника и автоматика, там за първа година ще има паралелка за обучение и във "Вариант на електронна търговия".

За социалната сфера нова е специалността "Помощник-възпитател в отглеждането и възпитанието на деца", която ще може да се учи от тази есен в 135-то СОУ.

Традиционно най-желаният език за изучаване от учениците след седми клас е английският, но децата и родителите им решават как ще подредят желанията за прием в езиковите гимназии, заяви Ваня Кастрева. Тя смята, че ако един ученик владее добре английски език, но, за да получи по-богата култура и допълнителни знания, след седми клас е препоръчително да "смени" този чужд език с друг. Ако седмокласниците са "инвестирали" в английския език много знания още от първи клас, добре е в подготвителния клас (след седми клас), да започнат да учат друг западен език. Така ще се гарантира равнопоставеното изучаване на два чужди езика, както е и според европейската езикова рамка, коментира Кастрева.

За първи път през май 2012 г. националното външно оценяване (или изпитите след седми клас) и държавните зрелостни изпити за 12-ти клас ще са в един ден, но ще започнат в различен час. На 21 май ще е матурата по български език и литература и външното оценяване по БЕЛ в седми клас. На 23 май ще е втората матура по избор и външното оценяване по математика в седми клас.

Около 10 000 се очаква да са първокласниците в София за учебната 2012/2013 година, но записването им по традиция продължава до 15 септември, каза Ваня Кастрева.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?