99% от природния газ за България идва от Русия

99% от потреблението на природен газ в България се задоволява от Русия. Това показват данните на изследователската служба на Американския конгрес,  цитирани в понеделник от международната информационно-аналитична агенция "Вашингтон профайл".

Според справката на Конгреса Русия е най-големият износител на природен газ в света и много държави зависят изцяло от руските доставки.

Освен България, Словакия също задоволява 99% от потребностите си от природен газ чрез внос от Русия. За Финландия този дял е 98%, за Гърция – 82%, за Чехия – 77%, за Австрия – 69%, за Турция – 65%, за Унгария – 64%, за Словения – 52%, за Полша – 43%, за Германия – 39%, за Италия – 31%, за Франция – 24%, за Румъния – 22% и за Холандия – 6%.

Литва, Латвия, Естония и Молдова зависят от руския природен газ изцяло, Беларус – 99%, Украйна – 35%.

В справката на Конгреса се отбелязва също, че временното прекратяване на руските доставки на газ за Украйна и Молдова през 2006 г. е влошило репутацията на Русия като надежден доставчик и е принудило много бивши съветски републики и европейски държави да търсят нови източници на енергия, посочва украинската информационна агенция УНИАН, цитирана от БТА.

Споделяне

Още от Бизнес