Административните съдилища стартираха без сгради

Нито едно от всичките 28 административни съдилища в страната не разполага с готова сграда, въпреки че в четвъртък официално влезе в сила новият Административно-процесуален кодекс (АПК) и тези съдилища трябва да започнат работа, показа проверка на Mediapool. Информацията бе потвърдена от пресцентъра на Върховния административен съд (ВАС).

Предвижда се новите съдилища да намалят натоварването върху ВАС и да изземат изцяло функциите на градските и окръжните съдилища при разглеждането жалби срещу подзаконовите актове на държавната и общинската администрация.

Според оценки на магистрати и правни експерти, АПК представлява реален старт на съдебната реформа и дава много по-големи възможности за защита на правата на гражданите срещу административен произвол.

Поне в началото, обаче, новите съдилища реално няма да имат големи възможности да поемат отредените им функции. За преходния период от влизането в сила на кодекса 28-те областните администрации така и не успяха да осигурят нормални помещения за правораздаване. 

“С влизането в сила на АПК реформата в административното правораздаване приключи”, се казва в съобщението на ВАС. В същото време обаче Върховният съд съобщава, че в повечето случаи административните съдилища стартират единствено със собствени регистратури, където гражданите могат да подават жалби.

Административните съдилища в 7 града - Силистра, Разград, Пловдив, Плевен, Пазарджик, Монтана и Кюстендил дори са разположени в стари помещения, неизползвани от държавната администрация и са абсолютно непригодни за правораздаване.

В останалите 21 областни градове за новите съдилища има отделени етажи в съдебните палати за сметка на помещенията на другите съдебни органи. Още през първия ден от тяхното функциониране са образувани общо 75 нови административни дела.

Съюзът на съдиите в България излезе с декларация, в която изразява “безпокойството си” от неподготвеността на държавните органи да осигурят нормални условия за работа на новите съдилища.

“Неизпълнение на задълженията от страна на властите нарушава фактически и юридически не само трудовите права на колегите - административни съдии, но и правото на гражданите на справедливо и своевременно правосъдие”, се казва още в декларацията.

ССБ призовава още “оправомощените органи” да потърсят “незабавна отговорност” от длъжностните лица, които не са изпълнили своите задължения по осигуряване на нормалната работа на административните съдилища.

Още от България