Административните съдилища стартираха без сгради

Нито едно от всичките 28 административни съдилища в страната не разполага с готова сграда, въпреки че в четвъртък официално влезе в сила новият Административно-процесуален кодекс (АПК) и тези съдилища трябва да започнат работа, показа проверка на Mediapool. Информацията бе потвърдена от пресцентъра на Върховния административен съд (ВАС).

Предвижда се новите съдилища да намалят натоварването върху ВАС и да изземат изцяло функциите на градските и окръжните съдилища при разглеждането жалби срещу подзаконовите актове на държавната и общинската администрация.

Според оценки на магистрати и правни експерти, АПК представлява реален старт на съдебната реформа и дава много по-големи възможности за защита на правата на гражданите срещу административен произвол.

Поне в началото, обаче, новите съдилища реално няма да имат големи възможности да поемат отредените им функции. За преходния период от влизането в сила на кодекса 28-те областните администрации така и не успяха да осигурят нормални помещения за правораздаване. 

“С влизането в сила на АПК реформата в административното правораздаване приключи”, се казва в съобщението на ВАС. В същото време обаче Върховният съд съобщава, че в повечето случаи административните съдилища стартират единствено със собствени регистратури, където гражданите могат да подават жалби.

Административните съдилища в 7 града - Силистра, Разград, Пловдив, Плевен, Пазарджик, Монтана и Кюстендил дори са разположени в стари помещения, неизползвани от държавната администрация и са абсолютно непригодни за правораздаване.

В останалите 21 областни градове за новите съдилища има отделени етажи в съдебните палати за сметка на помещенията на другите съдебни органи. Още през първия ден от тяхното функциониране са образувани общо 75 нови административни дела.

Съюзът на съдиите в България излезе с декларация, в която изразява “безпокойството си” от неподготвеността на държавните органи да осигурят нормални условия за работа на новите съдилища.

“Неизпълнение на задълженията от страна на властите нарушава фактически и юридически не само трудовите права на колегите - административни съдии, но и правото на гражданите на справедливо и своевременно правосъдие”, се казва още в декларацията.

ССБ призовава още “оправомощените органи” да потърсят “незабавна отговорност” от длъжностните лица, които не са изпълнили своите задължения по осигуряване на нормалната работа на административните съдилища.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?