Адвокат е бил подслушван незаконно по делото срещу бургаския съдия

Адвокат е бил подслушван незаконно по делото срещу бургаския съдия

Адвокат Свилен Цонев от Бургас е бил незаконно подслушван по делото срещу бившия шеф на Бургаския административен съд Атанас Вълков, става ясно от мотивите на Софийския градски съд към присъдата на Вълков. През ноември миналата година съдията получи 3 години и половина затвор по обвиненията, че е съставил фалшиви документи, включително от името на свои роднини, за да придобие незаконно имот край Несебър.

Адвокат Цонев е представлявал майката на подсъдимия. В искането за подслушване, което е приложено по делото, не е посочено изрично, че той е адвокат.

Съдия Весислава Иванова, която е съдия по делото срещу съдия Вълков, подробно описва ситуацията с адвоката. По делото той е представлявал Руска Вълкова – майка на подсъдимия. Първоначално и тя бе разследвана от прокуратурата за имотната афера, защото съдия Вълков е прехвърлил имота незаконно първо на нейно име.

Адвокат Цонев е бил подслушван веднага, след като подсъдимият се е свързал с него в началото на 2011 година с молба да представлява майка му при водене на преговорите за продажба на имота. Защитникът обаче не е бил запознат със схемата по придобиване на земите. Така Цонев попаднал в полезрението на разследващите, които работели по случая от няколко месеца.

Проблемът с адвокат Свилен Цонев е, че той е бил подслушван с единствения мотив, че представлява Руска Вълкова по сделката за продажба на земята. В искането за СРС няма доказателства или дори твърдения, че Цонев е заподозрян в извършване на престъпление или че е знаел за аферата. В мотивите на Софийския градски съд се припомня, че адвокатската тайна е неприкосновена.

Съдия Весислава Иванова пише, че единственото изключение от правилото, че адвокат не може да бъде подслушван, е той да е заподозрян в извършването на престъпления. Случаят с адвокат Цонев не е такъв. Допълнително нарушение е, че протоколът от извършеното подслушване не е нарушен и е приложен като доказателство по делото. Срещу България вече имаше осъдително решение на Съдът в Страсбург за същото нарушение.

През миналата година адвокат Васил Василев, защитник на бившия военен министър Николай Цонев, осъди прокуратурата и службата за подслушване в МВР (СДОТО) да му платят обезщетение от 1500 лева, защото е бил подслушван незаконно.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?