Адвокатът на Цар Киро се надява на условна присъда

Адвокатът на ромския бос Кирил Рашков – Цар Киро изрази надежда клиентът му да получи най-много условна присъда от Пловдивския окръжен съд по обвинението за закана за убийство срещу Веселин Христев и Иванка Петрова от Катуница. В четвъртък се проведоха пледоариите по делото на втората инстанция, след като Рашков бе осъден на 3 години затвор от Асеновградския районен съд.

Адвокат Хари Харалампиев обаче призна, че не очаква обрат по делото и се надява само на условна присъда. "Явно е, че оправдателна присъда спрямо Кирил Рашков няма да има", каза Харалампиев, който припомни, че според Наказателно-процесуалния кодекс оправдателната присъда би следвало да бъде обявена веднага, но това не се случи.

Защитникът изрази надежда Рашков да бъде осъден на затвор до 3 години и така евентуално да бъде постановена условна присъда. По думите му, между двата рода - на Веселин Христев и на Кирил Рашков, е имало многократно взаимни оплаквания и жалби в полицията за закани.

По време на пледоарията си той припомни, че полицаите Бойчев и Кишев са чули закана от страна на Христев спрямо Рашков, в която Веселин казва: "Кой ви позволи да минавате през тази улица, ще ви избия, цигани мръсни".

Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, който е и наблюдаващ по делото, призова съдът "наистина да преодолее предубеждението и да вземе вярното решение". Същият призив отправи и адвокат Харалампиев..


Пред съда т. нар. Цар Киро заяви, че иска да бъде оправдан и че не се чувства виновен. От защитата на пострадалите Христев и Петрова заявиха, че Рашков многократно е престъпвал реда и е нарушавал общественото спокойствие и че няма по-ярка демонстрация за това от жеста му със средния пръст, който показа пред камери и жители на Катуница, за което има отделно дело за хулиганство.

"Тази жалба за закана за убийство също е подадена където трябва, но прокуратурата е глуха по отношение на жалбите на Рашкови и особено настървена по отношение на жалбите срещу него", каза адвокат Харалампиев и обясни поведението на прокуратурата със страх, който се насаждал от жителите на Катуница. Те пък опъват трансперанти и присъстват на всички заседания по делата срещу Рашкови.

Решението на съда трябва да бъде обявено в срок от един месец.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?