Адвокатурата също проверява Петър Илиев за плагиатство

Адвокатурата също проверява Петър Илиев за плагиатство

Софийският адвокатски съвет ще проверява бившия кандидат за вицепремиер и вътрешен министър адвокат Петър Илиев по обвиненията за плагиатство, съобщи "Сега". Според Закона за адвокатурата уронването на престижа и достойнството на професията са дисциплинарни нарушения, за които се полагат наказания.

"В Софийския адвокатски съвет е проведено обсъждане по повод становището на Етичната комисия на СУ по казуса с адв. Петър Илиев, както е огласено в медиите. Предвид данните в становището предстои да бъде извършена проверка в съответствие с правилата на Закона за адвокатурата и Етичния кодекс на адвоката, която ще приключи с решение на Съвета", се казва в отговора на адвокатурата.

Дисциплинарните наказания срещу адвокатите варират от порицание до лишаване от право да упражнява адвокатска професия за срок от 3 до 18 месеца.

На 1 октомври Петър Илиев е напусна преподавателското си място в Софийския университет, след като бе уличен в плагиатство от Етичната комисия на СУ.

"Когато Храмът на науката е превзет от търговци и политически брокери, време е свободните хора да напуснат и да продължат да работят за доброто на Отечеството по други начини", написа Илиев в "Туитър".

Според Правилника на СУ плагиатството е основание за уволнението на Илиев като преподавател от университета. Това решение се взема от Факултетният съвет по препоръка на комисия от специалисти в съответната област, която да изготви мотивирано становище. Адвокатурата досега не е взела отношение към казуса.

В крайна сметка адв. Илиев реши да плати една преподавателска заплата на СУ, за да не ползва едномесечното предизвестие и напусна университета веднага. Това даде възможност на учебното заведение да приключи случая, без да обяви Илиев официално за плагиат.

Адвокатът бе уличен в преписване от дисертацията "Парламентарен контрол" на доц. Наталия Киселова, която е негов колега от Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Той е използвал по непозволен начин написаното от нея в книгата си "Компетенцията на Народното събрание", реши Етичната комисия на СУ след проверка..

Дълго време ИТН отхвърляше обвиненията срещу Илиев, но след позицията на Етичната комисия на СУ партията помоли да не се говори повече за това, защото смята случая за приключен.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?