Аерофлот кандидатства за придобиване на Алиталиа

Руската авиокомпания Аерофлот се оказа изненадващ кандидат за придобиване на контролния пакет от акциите на италианския превозвач  Алиталиа (Alitalia).

Аерофлот кандидатства в консорциум с италианската банка Уникредит (Unicredit), която държи 5 на сто от консорциума, останалите 95% са на руската компания.

Аерофлот оперира над половината от руските международни полети. Стойността на компанията се оценява на 3,2 милиарда евро.

Италианското правителство, което е собственик на 49% от авиокомпанията, през декември 2006 г. реши да продаде част от акциите си (39,9%).За последен път Алиталиа е била на печалба през 2002 г. Според последни данни, загубите на италианския превозвач за последната година са стигнали до 540 млн. долара през миналата година.

Единадесет компании са подали заявки за държавния пакет в Алиталиа. Сред тях са американската Texas Pacific Group, инвестиционната компания  Management & Capitali SpA, както и собствениците на втората по големина италианска авиокомпания Air One.

Алиталиа притежава 179 самолета в авиопарка си, сред които Еърбъс и Боинг. Само в Европа компанията изпълнява над 1 400 полита на седмица.

Министерството на финансите в Италия потвърди, че от 11-те кандидати, проявили интерес към предложените акции, са останали общо три.

Окончателният победител ще е ясен през юли. Той ще бъде задължен да запази италианската идентичност на компанията и да продължи да поддържа ключовите маршрути както в Италия, така и навън.

Благодарение на нарастващите приходи от експорта на нефт и газ, Русия разширява придобивките си в авиацията. Държавната банка VFS в края на м.г. закупи 5-процентов дял от EADS, европейският консорциум, който притежава “Еърбъс”.

Има спекулации, че друга европейска компания като Еър Франс (Air France) или Луфтханза (Lufthansa) могат да се съюзят с Аерофлот.

Еър Франс притежава малък пакет от Алиталиа.

Аерофлот не изключва възможността в консорциума за придобиването на Алиталия да се включи и трети партньор, заяви във вторник генералният директор на руската компания Валерий Окулов.

Окулов обясни интереса на Аерофлот към Алиталия с факта, че италианската авиокомпания има много добра маршрутна мрежа.

"За Аерофлот се отварят Рим и Милано, а освен това покупката на италианската компания е ключ към полетите в Северна Африка и Южна Европа", заяви той.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?