АЕЦ"Козлодуй" подписва договор с Международен фонд "Козлодуй"

На 16 ноември в Лондон на конференция на донорите на Международен фонд "Козлодуй" се очаква да бъде подписан договор между Европейската банка за възстановяване и развитие и АЕЦ"Козлодуй"ЕАД за извеждане от предсрочна експлоатация на 440-мегаватовите първи и втори енергоблок на българската атомна централа, съобщи пред БТА изпълнителният директор Йордан Костадинов.

Тази дата може да се смята като начало на процеса по спирането на двата блока съгласно споразумението с Европейската комисия от ноември 1999 г .

В ЕБВР вече са акумулирани 93 милиона екю от европейските държави. Донорите трябва да одобрят седемте мерки, които предлага АЕЦ "Козлодуй", за да започне процедурата по затварянето на блоковете. Първата от тях ще бъде създаване на група за управление на процеса. Сред по-важните е изграждане на хранилище за сухо съхранение на отработилото ядрено гориво. Според инж. Костадинов това е нова технология , непозната у нас и малко позната в Русия. И там, и в хранилището на атомната централа съхранението е по мокър способ, под вода.

Фактическото извеждане на двата реактора от експлоатация вероятно ще стане в края на 2002 г. Това е дълъг процес, който ще се осъществява по специална програма, уточни инж. Костадинов.

През първите пет години ще се извърши повърхностна мека дезактивация на реакторите, за да се постигне максимално намаляване на радиоактивността на съоръженията. Едва след това ще започне същинската операция по консервирането им, която може да продължи 20 години.

През 2002 г. трябва да приключат преговорите и за съдбата на трети и четвърти блок. Те ще бъдат инспектирани през май от ОСАРТ - мисия на Международната агенция по атомна енергия, която ще провери извършените подобрения по ядрената и експлоатационната им безопасност.

Всички досегашни мисии и технически експертизи подкрепят тезата, че блоковете могат да работят надеждно и безопасно до проектния им срок, който е съответно 2010 и 2012 година. Според Йордан Костадинов техническите решения са изпълнени, остава политическата воля да се произнесе в интерес на България.

© Copyright Mediapool

Споделяне

Още от Бизнес