Афганистанки се връщат на работа, неусетили големи промени под игото на талибаните

Афганистанки се връщат на работа, неусетили големи промени под игото на талибаните

Две седмици след поемането на властта от талибаните някои афганистанки вече са се върнали на работа - новите господари на страната обещаха да следват по-гъвкав курс към жените, отколкото по време на предишното си управление, когато отношението към тях беше много жестоко, предава Франс прес.

Запитани от агенцията жени, работещи в здравеопазването и образованието, твърдят, че не са забелязали в тези сектори особени промени в сравнение с началото на август, преди талибаните да дойдат на власт.

Други служителки и работнички чакат разрешение да се върнат на работа, след като талибаните увериха, че ще им позволят да се трудят според тяхното тълкуване на шериата - ислямския закон, тоест отделно от мъжете.

В Кабул отново е започнала работа една медицинска сестра от Еф Ем И Се - клиника, поддържана от френското правителство. "Някои от колежките ми не са се върнали, други се опитват да напуснат Афганистан", казва тя, но иска да остане анонимна, както и всички останали питани жени, за да избегне евентуални репресии.

Въпреки че при предишния талибански режим (1996-2001 г.) повечето жени нямаха право да работят, някои получаваха разрешение, по-специално за работа в здравеопазването. Миналия петък новото Ислямско емирство прикани тези професионалистки да тръгнат пак на работа и да работят "нормално".

"Лекарите мъже не могат да преглеждат жени", разказва пред АФП акушерка от клиника близо до южния град Кандахар.

Това неписано правило, непотвърдено от новото правителство, вече се спазваше през последните две десетилетия в голяма част от Афганистан - твърде консервативна страна, особено в селските райони.

В Кабул и големите градове обаче жените бяха свикнали да ходят при лекари мъже, но не и ако са гинеколози.

"Рождено право" на труд

Провъзгласили при предишния си режим строго разделение по полов признак, този път талибаните искат да са по-гъвкави.

Жените имат "рождено право" да работят, реши да вдъхне спокойствие миналия петък Шер Мохамад Абас Станикзай, представител на талибаните, говорил в Доха: "Те могат да работят, могат да учат, могат да участват в политиката и да се занимават с бизнес".

На първо време впрочем новите афганистански ръководители поискаха от тях да си стоят вкъщи и уточниха, че мярката била временна - някои бойци трябвало да бъдат научени да се държат добре с тях.

Някои учителки също се върнаха при своите ученици - талибаните заявиха, че момичетата и девойките могат да продължат обучението си, дори в университетите, но "според шериата" - не и в смесени класове и курсове.

С изключение на началното училище и университета, от 2001 г. обучението на двата пола и без това беше разделно в Афганистан.

Но промяната в сравнение с първото талибанско управление е голяма. От 1996 до 2001 г. момичетата не учеха с редки изключения - домашно обучение, уредено с местни спогодби.

Учителка от северния град Кундуз отново е започнала да преподава дари (вариант на фарси, използван в Афганистан) на десет-единайсет годишни момичета. "Те смениха униформите на момчетата, но не промениха нищо в преподавания материал, нито в правилата", обяснява тя за АФП.

Застрашено финансиране

Университетска преподавателка в западния град Херат казва, че неведнъж е идвала в учебното си заведение, където занятията още не са подновени.

Според някои разделното обучение ще осигури възможност да следват момичетата от консервативни семейства. Други са разтревожени от недостига на квалифицирани преподавателки.

"Аз преподавам на момчета, затова не знам дали ще ми разрешат да продължа, нали съм млада жена", безпокои се учителка по английски от гимназия в Кабул.

Най-големите тревоги на тези жени с професия обаче са свързани с икономическата ситуация - страната все още е много зависима от чуждестранна помощ за публичната администрация. Евентуално намаляване на международните субсидии може да има опустошителни последици.

"Ръководството на клиниката не ни плаща заплати вече пет месеца - оплаква се акушерката от Кандахар. - Условията за труд не са добри (. . .) Някои не ходят на работа."

"Заради проблемите, които срещат в клиниката, майки и деца са поставени в опасност. Детската смъртност ще расте", предупреждава тя.

Представител на талибанското правителство реши да каже нещо обнадеждаващо. "Заплатите се изплащат, ще се изплащат и занапред", увери той пред АФП.

По БТА

Споделяне

Още от Свят