За първи път "вътрешна атака", извършена от жена

Афганистанска полицайка уби американски съветник по сигурността

Афганистанска полицайка уби американски съветник по сигурността

Афганистанка – служител на местните сили на реда, уби в понеделник американски съветник по сигурността в полицейско управление в Кабул, съобщиха световните агенции, позовавайки се на изявление на НАТО.

Загиналият служител е бил пенсиониран член на армията на САЩ. Нападателката е била арестувана, а едновременно с това е започнало разследване, което да изясни дали става въпрос за предумишлено убийство или за случаен инцидент.

Нападението бе коментирано като "вътрешна атака”, при която афганистанските военни насочват оръжие срещу американските си коалиционни партньори, с които се предполага, че трябва да работят заедно.

Ако бъде потвърдено, че става въпрос именно за такова престъпление, то ще бъде първото в историята, извършено от жена.

Междувременно афганистански полицай уби петима от колегите си, което е поредното нападение над местните сили за сигурност, извършено от вътрешен човек, съобщиха властите в Кабул.

Стрелецът Дур Мохамед е началник на полицейски пункт в северната провинция Джаузджан. Предполага се, че мъжът се присъединил към редиците на талибаните след кървавата баня, обяви ръководителят на провинциалната полиция Абдул Азиз Гайрат.

"Той простреля петима от своите колеги. След това избяга при талибаните", посочи той. Нападателят и жертвите са част от Афганистанската местна полиция – органи на реда, подкрепяни от САЩ, имащи за задача да охраняват малките села в страната.

Споделяне

Още от Свят