Агджа стовари върху Ватикана вината за атентата срещу Йоан Павел Втори

Агджа стовари върху Ватикана вината за атентата срещу Йоан Павел Втори

Турският терорист Мехмет Али Агджа, който на 13 май 1981 г. простреля и рани сериозно в Рим папа Йоан Павел Втори отново промени версията си за атентата, като този път стовари вината за него върху самата Ватикана.

В интервю за Турската държавна телевизия (ТРТ), цитирано в сряда от БТА, Агджа увери, че в атентата срещу папата не са замесени американското ЦРУ, съветското КГБ или други тайни служби, а "българската следа" е била нарочно сътворена с цел да се срине Съветският съюз.

Мехмет Али Агджа обвини Ватикана в дирижиране на атентата и по-специално тогавашния държавен секретар на Ватикана Агостино Казароли, определен от терориста като "мозъкът" на атентата.

"Със сигурност правителството на Ватикана стои зад опита за убийство на папата. Това бе решено от кардинал Агостино Казароли, който бе вторият човек във Ватикана," заяви Агджа.

По време на интервюто, пояснява испанският всекидневник той многократно настоява, че задачата да бъде убит папата е била поставена от кардинал Казароли, който използвал своя агент "отец Микеле", за да бъде тя сведена на изпълнителите.

"Аз правих репетиции за атентата заедно с отец Микеле и още един агент на Ватикана. Много пъти се съвещавах с него и дори бяхме заедно на площад "Свети Петър", за да планираме атентата," разказва Агджа.

Когато през декември 1983 година папа Йоан Павел Втори го посети в затворническата килия, не го е попитал нищо за вдъхновителите на атентата, тъй като "много добре знаеше, зад него стои Ватикана," твърди Агджа.

52-годишният днес Агджа прекара 19 години в италиански затвори. През 2000 г. Италия го помилва и екстрадира в Турция. Там той бе обвинен за убийството на известния журналист Абди Ипекчи, за два въоръжени грабежа и бягство от затвора през 70-те години на миналия век и трябваше да излежи доживотна присъда. На 18 януари тази година обаче беше пуснат на свобода.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят