Агенцията по горите бе оглавена от Стефан Юруков

Агенцията по горите бе оглавена от Стефан Юруков

Очаквано единият от червените зам.-министри на земеделието и продоволствието – Стефан Юруков, бе назначен за председател на новата Държавна агенция по горите, съобщиха от правителствената информационна служба.

Новото звено бе сформирано преди повече от месец, след като министър-председателят Сергей Станишев реши да извади горите от Министерството на земеделието и горите, контролирано от ДПС, и да ги прехвърли на пряко подчинение на Министерски съвет и под контрола на БСП.

Още когато започна преструктурирането на Националното управление по горите, се заговори, че Стефан Юруков, който отговаряше за горския и ловния сектори, докато беше на разпореждане в агроведомството, ще оглави новата агенция.

Стефан Юруков е завършил е Висшия лесотехнически институт в София, специалност „Инженер по горско стопанство”. От 1988 г. е доктор на селскостопанските науки. Специализирал е в Кипър, Куба, Франция и Швейцария. Сред областите на научните му интереси е дендрологията – биологични особености, екологични изисквания, морфологична изменчивост на дървесните растения, проучване и запазване на биологичното разнообразие.

Член е на Съюза на лесовъдите в България и на Българското ботаническо дружество.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?