АГРА става конкурент на Есенния панаир в Пловдив

АГРА става конкурент на Есенния панаир в Пловдив
С всяка изминала година международната селскостопанска изложба АГРА чупи нови рекорди и в скоро време ще е конкурент на най-голямото изложение на Пловдивския панаир – Есенното техническото. Това заяви във вторник изпълнителният директор на дружеството Георги Гергов след откриването на 16-ото издание на специализираната агроизложба. Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил пък посочи, че до няколко години очаква АГРА да стане едно от най-големите изложения в Югоизточна Европа, а на по-късен етап и в цяла Европа. В тазгодишното ѝ издание участват 822 фирми, от които 484 са чуждестранни.

С атрактивни щандове са представени Франция и Холандия, чиито посланици Ив Сен Жур и Вилем ван Ее посрещнаха агроминистъра. Ван Ее посочи, че Холандия е втора по инвестиции в България и се стреми да стане първа по отношение на вложенията в селското стопанство у нас. Най-големи площи обаче имат изложителите от Турция, Гърция, Украйна, Испания, както и френските фирми. Силно представени са българските научни институти, които анонсират свои разработки в областта на производството на семена и посадъчни материали, както и фуражите.

В отделна палата пък ферми представят расови породи на живо. Кабил, Гергов и други официални лица се разходиха сред крави, телета, агнета, прасета и зайци. Земеделският министър пробва възможностите на комбайн и трактор и се възхити, че в “кабините им е като в мерцедес”.

Върху доста от селскостопанските машини стоеше надписа “продадено” въпреки цените им от над 100 хил. евро.

АГРА се доказа като конкурентно място за налагане на български и чужди селскостопански продукти, посочи Георги Гергов и допълни, че панаирът е отеснял за изложението. Ще трябва да строим още палати, каза шефът на дружеството. Същата бе и тезата на предишния шеф на Пловдивския панаир Йордан Радев, който преди по-малко от месец бе отстранен от Гергов, влязъл в дружеството като представител на общинско-частната фирма “Пълдин Туринвест”, взело 49 на сто от панаира.

Земеделското стопанство вече не е начин за препитание, а реален бизнес, в който ще оцеляват иновативните производители, отбеляза Нихат Кабил.

Изложението продължава до 24 февруари, като в неговите рамки ще се проведат и поредица дискусии за перспективите и проблемите на земеделието и отглеждането на животни. Сред обсъжданите теми ще е и бъдещото на българското село, което е представено в изложението със занаятчийски щанд, където на място грънчар вае, а резбар дълбае предмети. 

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?