Симеон Дянков в отговор на БНБ:

Ако бях на мястото на централната банка, и аз щях да говоря същото

"Възможно е зад реакцията на БНБ да стоят недоволни банки, които се опитват да ни дрънкат"

Иван Искров и Симеон Дянков

Ако бях на мястото на централната банка, и аз щях да реагирам по същия начин и да имам същите коментари. Това каза в четвъртък вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков пред БНТ по повод на острата критика на БНБ към проекта за промени в закона за Сребърния фонд, които дават възможност на държавата в лицето на финансовия министър да влага до 70% от активите на фонда в държавни ценни книжа.

В сряда БНБ публикува становището си по проекта, като обясни мотивите си да му даде гласност с факта, че няколко часа по-рано той бе одобрен от Министерския съвет.

Становището е с безпрецедентно остър тон и е с громящи аргументи против изваждането на парите на фонда от БНБ, за да бъдат вложени в ДЦК по начина, по който предвиждат промените в закона.

За първи път БНБ влиза в остър спор с финансово министерство, какъвто не е имало в последните петнайсет години. Самият гуверньор на БНБ Иван Искров, който е начело на банката втори мандат, досега не си е разрешавал да влиза в конфликт с изпълнителната власт.

Менда Стоянова с половинчат отговор ще бъде ли подкрепен проектът "Дянков"

"Когато законът за Сребърния фонд дойде в Народното събрание, когато получим становището и на ЕЦБ, ще коментираме, консултираме, дебатираме всички подробности по текстовете", коментира пред журналисти председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

"Ще изчакаме решението на правителството за Сребърния фонд да дойде в парламента като проект за закон, който ние трябва да приемем. Ще изчакам да дойде отговорът от ЕЦБ на изпратеното запитване от страна на финансовото министерство във връзка с текстовете на този закон. Ще организираме широко обществено обсъждане. Имаме намерение да направим кръгла маса по темата, на която да бъдат поканени редица изтъкнати икономисти, финансисти, специалисти по темата и едва тогава ще вземем решение дали законът ще бъде приет точно в този вид с тези текстове, с които беше приет вчера от правителството или по някои от текстовете ще има промени”, каза още Менда Стоянова.

Още

Дянков обясни пред националната телевизия, че не е бил впечатлен особено от становището на БНБ.

"Важното в него (проекта - бел. ред.) е, че той ни изравнява с европейските практики, в смисъл, ако се зададе въпросът за какво е Сребърният фонд, досега се е мислило... и аз всъщност напълно разбирам позицията на БНБ от тази гледна точка. Тяхната основна задача е пазене на банковата стабилност на държавата. Ако имаш само тази задача, аз бих постъпил по същия начин, бих имал същите коментари, които и те имат, а именно по-добре е сегашната ситуация - парите да си стоят в БНБ, нищо, че няма особена доходност или всъщност негативна е доходността за пенсионерите, те помагат за стабилността на банковата система", каза министърът.

"Но ние, и Министерството на финансите, и управителният съвет на Сребърния фонд, имаме двойна задача - стабилност, от една страна, но доходност за бъдещите пенсионери, от друга страна. Досега въобще не се е говорило за доходност. Един вид тази задача се е пренебрегвала напълно. Ние сега искаме да я издигнем като поне равностойна на другата задача и е нормално да има такива противоречия с хората, които имат едната задача, и хората, които имат другата задача", продължи той.

Според становището на БНБ обаче стабилността на финансовата система на държавата не се разглежда като самоцел, а в контекста на опасностите в развитието на икономиката и цената на външния ресурс за бизнеса и държавата. От БНБ опровергават, че държавата е губела от отрицателната доходност на парите във фонда и напомнят, че и в сегашния закон е имало възможност за по-гъвкаво управление на фонда, което не е било използвано.

Като контрааргумент Дянков сочи примерите с други страни членки на ЕС, в които сходните фондове в подкрепа на държавната пенсионна система се управляват като средствата от тях се влагат в ДЦК.

Изненадващо Дянков разграничи Сребърния фонд от фискалния резерв, като обвини предишните управляващи, че не са имали никакво намерение да използват парите в подкрепа на пенсионната система, а са ги пазели като "някакъв резерв".

"...Така е било по замисъл като се е правил Сребърният фонд през 2006 г., всички са си го мислили не като нови доходи за бъдещите пенсионери, както Сребърният фонд по принцип така пише в закона, а някак си като допълнително скътани пари, аз питах и моите експерти във финансовото министерство при предишния министър как са го залагали. Те си казаха откровено, ние тогава искахме да скътаме някакви пари от правителството на тройната коалиция буквално, за да не ги изхарчат, и дойдохме с тази идея", каза Дянков като по познат за всички министри от правителството на Борисов начин прехвърли отговорността за управлението на фонда на предишното правителство.

"Те тогава въобще не са мислили за доходност. Аз обаче искам доходност за пенсионерите и следователно има това противоречие сега, но това е европейска практика, причини за притеснение няма", каза още той.

Според Дянков нямало причини за страховете, че емитирането на ДЦК ще изкриви пазара на тези книжа. Ще се правят отделни аукциони, обяви министърът.

"Ние се съобразихме не е само БНБ, доста от финансистите в България казаха - не сме готови на такава стъпка - и затова вместо до 70 процента, каквото е средното за Европа, ние тръгваме плавно с 30 процента в закона (за инвестиране в ДЦК - бел. ред.). Това не означава, че ние веднага ще инвестираме до 30 процента. Това е възможност, която с времето ще се развива, а защо ни е тази възможност - за да може да има доходност за пенсионерите, иначе трябва да го кръстим нещо друго - да е ясно, че това не е Сребърен фонд за пенсионерите, това са едни пари, които са скътани за финансистите", каза още Дянков.

Министърът охотно прие предположението, че атаката на БНБ срещу идеята му за Сребърния фонд може да е инспирирана от недоволни банкери. Както е известно, Дянков е инициатор на мерки за намаляване на лихвените проценти по кредитите, които в момента са на етап съгласуване. Мерките се посрещат хладно от Асоциацията на банките в България.

"Да, възможно е. В последните няколко месеца банковият сектор определено не е доволен от някои от политиките, които водим във финансовото министерство и в тристранния съвет особено. Така, че е възможно търговските банки да не са особено радостни и да се опитват по някакъв начин да ни дрънкат", каза министърът.

Дянков предопредели и съдбата на проекта му за промени в закона за Сребърния фонд. Той ще бъде приет от парламента, защото "разговаряно е с депутатите, за да разберат и те нашите коментари, показан е европейският опит".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?