Ако ЕС включи всички останки Отоманска империя, може да повтори нейната участ

На страниците на вестник Лос Анджелис таймс известният британски историк Тимъти Гартън Аш предупреждава, че разширяването на съюза, което според него напомня някогашната Отоманска империя, би могло да доведе до неговото отслабване.

В статията си, озаглавена "Европейският султанат", професорът от Оксфордския университет Тимъти Гартън Аш твърди, че корените на много от днешните най-остри европейски проблеми могат да бъдат открити в заплетения възел от етнически, политически и религиозни противоречия, завещани от някогашната Отоманска империя, предаде Би Би Си.

Независимата комисия, оглавявана от бившия италиански премиер Джулиано Амато, пише Аш, дава отговор поне на част от наследството на Сюлейман Великолепни. За комисията, отбелязва той, изборът е ясен - или разширяване, или империя. Но погледнато от едно Косово, например, продължава Аш, разширяването на съюза би могло да означава от империя към империя, защото ЕС, твърди историкът от Оксфорд, е също един вид империя - модерна или пък, според други мнения, постмодерна версия не толкова на централизираните Римска или Британска империи, колкото на Светата Римска империя.

В случая, пише той, новата европейска империя трябва да включи в себе си остатъците от империята на Сюлейман. Това е напълно ясно, след като се има предвид намерението на ЕС да приобщи и сърцевината на

отоманците, наричана днес Турция.

Европейският парламент, отбелязва известният историк, вече даде зелена светлина на България и Румъния да се присъединят към съюза през 2007 година. С Хърватия, Турция и останалата част от Балканите това би означавало, че след 10 години ЕС ще наброява 35 страни с население от около 600 милиона души, от които почти една шеста мюсюлмани. Според професор Аш, до този момент разширението не е отслабило, а е заздравило ЕС. Но в определен момент, пише той, непрекъснатото разрастване може да доведе до отслабване на съюза.

Ако ЕС иска да включи в себе си всички останки на Отоманската империя, той може да повтори и нейната участ, предупреждава британският историк.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?