Активен пазар на бизнес имоти очакват брокери през 2016 г.

Интересът на инвеститорите е към офиси с наематели, работещи молове и логистика

Активен пазар на бизнес имоти очакват брокери през 2016 г.

Активен пазар на бизнес имоти с повече сделки очакват брокери през новата 2016-та спрямо отиващата си година, която определят като силна.

Във фокуса на инвеститорите основно са офис сгради и добре работещи търговски центрове в София и в големите градове. Интересът е насочен към първокласни имоти – с отлично местоположение, висока заетост и дългосрочни наемни договори, които генерират стабилни парични потоци.

Конкурентно предимство на България е по-високата доходност, която инвеститорите могат да постигнат при сделките си в сравнение с тази на развитите европейски пазари. На тази база расте инвестиционният интерес към Югоизточна Европа като цяло, стига регионът да запази икономическата и политическата си стабилност, посочват от консултантската компания за бизнес имоти "Фортън", стратегически партньор на "Кушман и Уейкфилд" (Cushman&Wakefield) за България и Македония.

След интереса към подценени активи и строителни терени, сега вниманието на инвеститорите се насочва към доходоносните имоти – завършени и отдадени под наем сгради, коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на консултантската компания.

Свидетели сме на активен период за офис пазара – повишено предлагане на свободни офис площи, релокации на компании и освобождаване на офис пространства, активно търсене от страна на местни и чужди компании, което е предпоставка за силен офис пазар в София през следващата година, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на "Бългериан пропертис".

ИТ и аутсорсинг компаниите движат пазара на офис площи

Високо технологичните компании и компаниите от сферата на услугите продължават да движат пазара на офиси не само в София, но и в големите градове като Пловдив, Варна и Бургас, единодушни са брокерите.

В резултат от разрастването на аутсорсинг бизнеса, както и на вълната от сливания и придобивания в световен мащаб, търсенето трайно се насочи към по-големи площи. Много компании от тази сфера обединяват офисите си и търсят офиси в диапазона 2000-4000 кв. м. Това е причината през 2015 г. да станем свидетели на поредица от значими наемни договори, най-големият от които е влизането на Visteon на 7300 кв. м в новата офис сграда Capital Fort на бул."Цариградско шосе".

"Консолидирането на бизнес, разрастването на операции в България и преподписването на наемни договори ни дават основание да очакваме активен наемен пазар и през 2016 г. Слабото предлагане на подходящи площи обаче е ограничение, което също трябва да се има предвид", коментира Станимира Пашова, мениджър "Офис площи" във "Фортън".

По данни на компанията през следващата година се очаква завършването на едва 70 000 кв. м нови офис сгради. В същото време през последните две години обемът на наемния пазар надвишава 130 000 кв. м, а нетно усвоените площи (разликата между наети и освободени) са над 80 000 кв. м. Така, ако отделим настрани офисите за собствено ползване и по-малките сгради, на пазара ще излязат едва два-три по-значими нови проекта – Blu Offices на бул. "Брюксел", SPS Tower на бул. "България", Kambanite Green Offices в района на околовръстния път. Прогнозата на "Фортън" е, че в резултат от това ще продължи активното наемане на площи в строеж.

Въпреки че има стабилен интерес към площи над 1000 кв.м, се забелязва голямо активизиране на търсенето и на по-малки офис площи – между 200-400 кв.м от страна на стартиращи компании от различни страни в Европа, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на "Бългериан пропертис". По думите ѝ не малко от компаниите са регистрирани юридически в балтийските страни и започват бизнеса си у нас като дъщерен на балтийския.

Освен ИТ компании по-малки офис площи наемат и фирми от финансовия сектор, както и такива, които се занимават с търговия на борсовите пазари, сочат наблюденията на "Бългериан пропертис".

Това връща увереността на инвеститорите, които работят по довършване на големи проекти, започнати преди кризата, като "Милениум център" до НДК, City Tower на площад "Македония". Има индикации и за започване на строителството на трета кула в центъра, на ул. "Позитано", както и на нова офис сграда на мястото на бившето чешко посолство, посочват от "Българиан пропертис".

Прогнозите са за стабилни наемни цени на първокласните офиси, като новите договори ще се сключват на нива от около 12-12.5 евро/кв. м, според "Българиан пропертис". От "Фортън" очакват малко по-високи цени от 13-14 евро/кв.м месечно, каквито опити вече има.

Преструктуриране на неработещите молове

Преструктуриране на слабо представящи се или неработещи търговски центрове ще движи пазара на търговските площи през следващата година, прогнозират от "Фортън".

В момента тече препозиционирането на City Center Sofia, в Пловдив – на Galeria Plovdiv и по отварянето на Markovo Tepe Mall след смяната на собствеността и размразяването на проекта.

Извън тези инвестиции все по-видим е стремежът на търговци и инвеститори да използват синергията между различни видове площи – търговски, жилищни, офисни, хотелски. В резултат от това на пазара вече са мултифункционални проекти като San Stefano Plaza в центъра на София.

Успоредно с това продължава разрастването на ритейл бизнеса към регионалните градски центрове. Международни модни марки като H&M вече присъстват в областните градове. Активно растат и вериги за обувки, детски и спортни стоки, дрогерии и др.

Търсенето на площи насърчава инвеститорите и в областните градове се завръщат и малките търговски центрове, като S Mall в Сливен и Katina Center в Добрич, посочват от "Фортън".

Расте интересът към логистични площи

След като през 2015 г. бяха подновени инвестициите в спекулативни логистични проекти, очакванията за следващата година са за активен наемен период. В София и околностите в момента се изграждат бази с обща площ от над 30 000 кв. м, за които през 2016 г. ще се търсят наематели, посочват от "Фортън".

По отношение на наемните цени пазарът на логистични площи ще остане по-скоро балансиран, като за София нивата за първокласни площи ще се задържат около достигнатите средни нива от 4 евро/кв. м месечно, прогнозират от "Фортън".

Продължават и инвестициите в собствени площи. Извън София интересът е свързан основно с продължаващата тенденция за ниършоринг - износ на производство или услуги към близки до пазарите дестинации, като това е свързано основно с производството на компоненти за автомобилната индустрия.

Активни са и компаниите от леката промишленост. Наблюденията на "Фортън" са, че интересът на тези компании постепенно се измества към по-малки областни градове като Видин, Плевен, Монтана, Перник.

В големите градове продължава и активното търсене на строителни парцели, свързано с инвестициите в жилищни и офисни сгради, както и в големи мултифункционални комплекси. Интересно развитие през 2016 г. се очаква в Пловдив, където "Каменица" продава 31 дка от терена под бившата си пивоварна. За имота ще бъде обявена тръжна процедура през пролетта.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?