Активисти на "Грийнпийс" блокираха централата на Бритиш петролиъм в Лондон

Активисти на "Грийнпийс" блокираха централата на Бритиш петролиъм в Лондон

Активисти на международната природозащитна организация "Грийнпийс" блокираха днес входа на централата на Бритиш петролиъм (British Petroleum) в Лондон, с настояване да се прекрати разработката на всички нови петролни и газови находища, предаде Ройтерс.

"Активистите блокират входа на централата на ВР в Лондон. Те са разположили лагер в специално пригодени контейнери. ВР не може да се прави, че може да продължава бизнеса си както обикновено в тази ситуация на климатична криза, в която се намираме", се казва в съобщение в Туитър на лондонския клон на "Грийнпийс".

Активистите пристигнаха пред сградата на ВР на площад "Сейнт Джеймс" в 2.00 ч по Гринуич и се разположиха в специални контейнери, блокиращи входа на централата, а екип от алпинисти се провеси с въжета по фасадата.

"ВР предизвиква климатична криза, която заплашва милиони човешки животи и бъдещето на всичко живо", каза активистът Пол Морозо.

"Науката е категорична - трябва да спрем търсенето на нов петрол и газ, ако искаме годна за живеене планета. ВР трябва или да почисти, или да се откаже", каза Морозо.

Това не е първата подобна природозащитна акция в британската столица през последните месеци. През април активисти на движението "Бунт срещу унищожението" за две седмици блокираха транспорта в Лондон, като настояваха за спешни мерки за борба с промените в климата.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа