Актрисата Жана Караиванова ще ръководи Националният филмов център

Жана Караиванова

Актрисата и продуцент Жана Караиванова-Петрова е избрана за директор на Националния филмов център. Тя е натрупала най-много точки в конкурса за ръководител на институцията, която е под шапката на Министерството на културата. Резултатите от конкурса са обявени на сайта на министерството.

Освен актриса и собственик на продуцентска компания Жана Караиванова е организатор и на фестивала за независимо американско кино в София So Independent, както и на фестивал на българското кино в САЩ, където живее от 20 години.

Основните функции на Националния филмов център са да подпомага и координира производството на български фирми. Институцията разпределя държавните средства за производство на филми. Новият директор на центъра Жана Караиванова през 2014 г. е била член на комисията по игрално кино към центъра.

Конкурсът за директор на центъра беше обявен, след като предишният избран с конкурс директор - Марин Марчевски, подаде оставка преди три години. През 2016 г. беше обявен конкурс за поста, но никой от кандидатите не успя да събере нужния брой точки. След това процедурата започна наново. До момента изпълняващ ролята на директор на агенцията беше ръководителят на европейската програма "Медия" за България Камен Балкански.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?