Ал Каида твърди, че е купила ядрени оръжия от бивши републики на СССР

Терористичната организация на Осама бин Ладен твърди, че е купила готови ядрени оръжия на черния пазар в Централна Азия. Това заяви в интервю за австралийска телевизия пакистанският журналист Хамид Мир, който е биограф на втория по ранг в Ал Каида Айман аз Зауахири, съобщава АП.

В интервюто, което трябва да бъде излъчено в понеделник, Мир посочва, че Аз Зауахири твърдял, че миниатюрни "куфарни" бомби могат да бъдат закупени на черния пазар. Няма информация кога Мир е взел интервюто от Аз Зауахири.

Американските разузнавателни служби отдавна подозират, че Ал Каида се опитва да се сдобие с ядрени оръжия на черния пазар, но нямат доказателства, че това се е случило.

В интервюто Мир споделя, че е изразил съмнения пред Аз Зауахири, че Ал Каида притежава ядрени оръжия, тъй като терористичната групировка не разполага с техника да ги поддържа и използва. Доктор Айман аз Зауахири ми се изсмя и каза, че когато притежаваш 30 млн.долара, можеш да отидеш на черния пазар в Централна Азия, да се свържеш с някой недоволен съветски учен и да се сдобиеш с много "куфарни" бомби, отбелязва пакистанският журналист. По думите на втория човек в Ал Каида терористичната организация е изпратила хора в Москва, Ташкент и други централноазиатски държави, които преговаряли и закупили някои от миниатюрните бомби.

Споделяне

Още от Свят