Александър Николов се връща в ръководството на АЕЦ "Козлодуй"

Александър Николов се връща в ръководството на АЕЦ "Козлодуй"

Пребитият през ноември 2011 г. шеф на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов се връща в ръководството на атомната централа като зам.-изпълнителен директор на държавното дружества. Такъв той бе при управлението на кабинета на Пламен Орешарски, а сега отново влиза на същата позиция в мениджмънта на ядрения оператор.

За назначението на Николов съобщиха от АЕЦ "Козлодуй". Николов ще заеме мястото на Цанко Бачийски, който не бил част от Съвета на директорите на централата. Какви са мотивите за смяната не се посочва.

Александър Николов е работил 27 години в атомната централа. През 2011-2012 г. за седем месеца бе неин директор, но бе пребит от неизвестни. Така и не стана ясна причината за нападението, което костваше на Николов срязано ухо. Не бяха открити и извършителите му. През май 2012 г. той бе сменен от Валентин Николов, дотогава зам.-министър ан енергетиката от ГЕРБ. През 2013 г. се върна като зам.-шеф на централата, но с идването на власт отново на ГЕРБ бе махнат. През последните 4 години е работил в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН.

Преди да влезе в управата на оператора Николов е бил директор на дирекция “Производство”, ръководител на управление “Експлоатация”. През годините е заемал и други ръководни и оперативни длъжности, сред които дежурен инженер на блок, главен дежурен на АЕЦ, главен технолог “5, 6 блок”, ръководител на направление “Експлоатация”, главен инженер на Електропроизводство-2, ръководител на направленията “Инженерна поддръжка”, “Инженерно осигуряване” и “Инженерно-техническо осигуряване”.

Александър Николов е завършил специалност “Топло- и ядрена енергетика” в Технически университет – София. Има допълнителна мениджърска квалификация по “Организация и управление на бизнеса” и “Индустриален мениджмънт” от Стопанска академия “Д. А. Ценов”, Свищов. Завършил е и редица международни квалификационни курсове – “Мениджмънт на големи проекти” в Мадрид, Испания; “Експлоатационна безопасност на атомни централи” в Карлсруе, Германия; “Експлоатационна безопасност на АЕЦ” в Токио, Япония; “Експлоатация на АЕЦ – надеждност и безопасност” в Чикаго, САЩ, и др.

Споделяне

Още от Бизнес