Александрина Пендачанска е солистка на "Военен реквием" на Бритън с над 220 музиканти

Александрина Пендачанска

Над 220 музиканти от пет състава - Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Хоровата капела "Светослав Обретенов", Смесения хор на БНР и Детския радиохор, ще изпълнят "Военен реквием" от Бенджамин Бритън на 9 май от 19.30 ч. в зала "България.

Диригент е Росен Гергов, а солисти - сопраното Александрина Пендачанска, младият британски тенор Магнус Уокър и германският баритон Карстен Мевес, съобщават организаторите.

"Военен реквием" - едно от най-известните произведения на Бритън, е отзвук от пораженията от Втората световна война. Творецът се вдъхновява от британския поет Уилфред Оуен, описал с шокиращ реализъм ужасите в окопите на Първата световна война.

"Моята тема е войната и страданието от войната. Поезията лежи в песента. Има само едно нещо, което един поет може да направи днес - да предупреждава", се казва в поемата "Днес" на Оуен, припомнят от екипа.

Музикалното произведение е написано и изпълнено през 1962 г. - 22 години след разрушаването от германските бомбардировки на катедралата в Ковънтри, Великобритания. Премиерата е била в наново построения храм, издигнат до руините на стария.

Идеята на Бритън за първото изпълнение била соловите партии да се представят от певци от враждуващи по време на войната страни - СССР, Германия и Великобритания. Проектът не се осъществява поради отсъствието на съветското сопрано. Композиторът избира за солист на премиерата немския баритон Дитрих Фишер-Дискау, което - в разрез със събитията от Втората световна война - било знак на помирение.

Споделяне

Още от Общество

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?