"Алфа финанс холдинг" продаде дела си в "Софстрой"

За три години оборотът на строителната фирма се е свил над седем пъти

"Алфа финанс холдинг"(АФХ) на издателя на вестник "Капитал" Иво Прокопиев е постигнала споразумение за продажбата на дела си от 49% в строителната компания "Софстрой".

"Основната причина за това решение е, че като акционер без мажоритарен контрол, АФХ не беше в състояние да определя политиката на компанията в една изключително трудна за строителния бизнес среда", заявява Юри Катанов, изпълнителен директор на холдинга, в съобщение на холдинга от вторник.

Според него "АФХ ще се концентрира върху другите си инвестиции във финансовите услуги, недвижимите имоти и производството на чиста енергия, в които има контролиращ дял, както и върху нови проекти с голям потенциал за добавена стойност".

От АФХ отказаха да съобщят името на купувача, защото са сключили предварителен договор, който не разрешавал то да бъде разкрито.

В Търговския регистър не е отразена промяна в собствеността на "Софстрой".

Според Търговския регистър АФХ държи 50% от акциите в "Софстрой". Другият акционер е регистрираното в Малта дружество "Балто-Славик Венчърс Лимитид". Данните са от последното общо събрание на дружеството в края на 2012 г., когато преминава от двустепенна в едностепенна форма на управление от четирима членове в съвета на директорите. "Балто-Славик Венчърс Лимитид" се представлява от Ангел Стефанов Гяуров, който е един от управителите на "Бизнес Парк София".

През последните три години "Софстрой" влошава финансовите си резултати. Оборотът на компанията е намалял над седем пъти от 23.3 млн. лв. през 2010 г. до 3.1 млн. лв. през 2012 г. Работещите в компанията към края на миналата година са били 51 души. Това показват данните предоставени от "Софстрой" в регистъра на строителната камара.

Според него през миналата година компанията е изпълнявала четири обекта в община Попово в консорциум с други фирми на обща стойност около 5 млн. лв.

През 2011 г. чрез възлагане от Министерството на регионалното развитие и благоустройството "Софстрой" е изпълнявала два обекта в община Гоце Делчев за 7 млн. лв. и още два обекта в консорциум в община Попово за около един милион лева.

Според последния качен финансов отчет на дружеството в Търговския регистър за 2010 г. "Софстрой" приключва с печалба от 70 хил. лв., докато година по-рано тя е била над 1.1 млн. лв.

Споделяне

Още от Бизнес