“Алфа Рисърч”: Две трети от българите подкрепят еврочленството

Влизането на България в ЕС се подкрепя от две трети от българите – или 69%. Това показват данните от национално представително проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч", извършено между 16-21 май сред 1050 пълнолетни граждани.

Според агенцията вероятно България ще влезе в Европейския съюз с една от най-високите подкрепи за членство. За разлика от общественото мнение в някои европейски страни, у нас положителните оценки за ЕС като организация доминират чувствително – 71%.

Очакваните големи "три ползи" от членството са, че "нашите деца ще живеят в по-уреден свят" (36%), "в България ще действат европейските правила и стандарти" (34%), че "българите ще могат свободно да живеят и работят в цяла Европа" (34%).

Социолозите отчитат и финансови и икономически притеснения сред българите от присъединяването. Близо 68% от гражданите очакват "животът да поскъпне", а почти половината (45%) са убедени, че след членството "ще фалират български фирми и предприятия". 22% очакват след 2007 г. "да се увеличи безработицата".

Всеки втори българин не очаква промяна на живота си в резултат на евроинтеграцията. Относително най-голямо е увеличението на хората, които очакват в личен план да загубят - от около 20% в началото на 2005 г. до сегашните 31%. Най-често това са жители на малки градове и села, хора над 45 години, с по-ниско образование. Сред тях има също група на информирано и добре образовано "малцинство", най-често представители на местен елит от близкото минало, който се консолидира около пронационалистическа идеология. Такава е позицията на всеки втори симпатизант на "Атака", регистрират от "Алфа Рисърч".

42% от анкетираните смятат, че е добре за България да стане член в началото на 2007 г., "въпреки че няма да е изпълнила всички условия". Обособява се и мнението на всеки трети българин, че членство от тази дата "не е добре за страната, защото тя не е готова". Едва 21% смятат, че страната ще е напълно готова да се присъедини на 1 януари 2007 г.

За половината от анкетираните (52%) задействането на предпазни клаузи означава, че "България ще влезе в ЕС, но няма да се възползва от всички възможности". Според други 28% клаузите означават "отлагане на членството с една година".

Според изследването на “Алфа Рисърч” 70% от запитаните отговарят, че НДСВ е "подпомогнало членството в ЕС". 67% споделят тази теза за БСП и 60% - за СДС. Изключение е "Атака", за която едва 9% (главно нейни привърженици) заявяват, че партията е допринесла за европейския път на България.

Сред политиците с най-големи заслуги в процеса на европейска интеграция мнозинството българи сочат Меглена Кунева (80%), следвана от Георги Първанов (75%), Соломон Паси и Сергей Станишев (68%), Симеон Сакскобургготски (66%), Петър Стоянов (64%).

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?