“Алианс за София” със Съвет на коалицията в общината

Въпреки, че десните решиха да останат с две самостоятелни групи в Столичния общински съвет (СОС),  в четвъртък шестимата съветници от ДСБ и петимата от СДС обявиха, че ще регистрират в градския парламент като съюз “Алианс за София”. Под това име две двете партии участваха и на местните избори.

В началото на седмицата Областният съвет на СДС взе окончателно решение представителите им да се обособят в самостоятелна група. От ДСБ отвърнаха, че ще  продължат да настояват за обща група, но дадоха заявка, че дори и това да не случи, ще бъдат “отчетлива опозиция на управлението на Бойко Борисов в София”.

В крайна сметка се оформи коалиционна формула с две отделни групи за “запазване на идентичността”. Представителите на ДСБ и СДС в общинския съвет ще провеждат общи заседания и ще имат Съвет на коалицията. Тристранка на партийните лидери Станишев, Сакскобургготски и Доган, наречен също Съвет на коалицията, изповядва управленските решения на държавата.

В дясното общинско трио ще влязат досегашният председател на СОС Владимир Кисьов,  който ще е председател на групата на СДС, председателят на съветниците от ДСБ Димитър Бъчваров и Мартин Заимов.

Борислав Бориславов (СДС) обясни, че “Алианс за София” няма да прави номинация за председателския пост в СОС, тъй като било редно той да бъде излъчен от силата, спечелила изборите – ГЕРБ. На днешното заседание на двете групи е решено двамата им председатели да изготвят общи правила за съвместна работа.

Заимов, който се класира втори на кметските избори в София, но загуби от Бойко Борисов още на първи тур, ще бъде предложен за заместник-председател на СОС.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?