Алпинистът Боян Петров е в съзнание и диша самостоятелно

Румънката, причинила катастрофата, е обвинена за несъобразена скорост

Снимка: БГНЕС

Алпинистът Боян Петров е изведен от медикаментозната кома, в която бе поставен заради тежка черепно-мозъчна и белодробна травми, получени след удар от кола на магистралата край Кресна, съобщиха от Военно-медицинска академия, където във вторник следобед бяха приети на лечение Петров и другият пострадал при инцидента - Андрей Ковачев, който е с по-леки наранявания.

Петров, който преди по-малко от ден бе с опасност за живота, вече е е буден, контактен, адекватен и диша самостоятелно, съобщиха в сряда лекуващите лекари. Според тях явно алпинистът има уникален организъм, тъй като само няколко часа след спирането на медикаментите, поддържащи изкуствената кома, се събудил и дори имал апетит.

Решението за извеждането на Петров от кома е взето след контролни прегледи, които установили добри резултати, обясни доц. Евелина Одисеева, началник на реанимацията в болницата.

Петров нямал спомени за случилото се, тъй като в момента на инцидента бил с гръб към колата и пътното платно. В петък вероятно лекарите ще оперират подбедрицата на алпиниста, операцията обаче не налагала спешност. Черепно-мозъчната травма не е нанесла тежки поражения на Петров, което също е положително.

Добре е и Андрей Ковачев, който също е с черепно-мозъчна травма и оток на мозъка. Неговото състояние е стабилно и вероятно ще бъде изведен от реанимацията. Той си спомнял отделни сцени от случилото се. Прогнозите на лекарите за възстановяването и на двамата пациенти са добри.

Инцидентът с тях стана при оглед за алтернативни трасета на магистрала "Струма". Управлявано от 27-годишна румънка "Ауди" удари Петров и Ковачев. Установено е, че тя е загубила контрол над колата. С Петров и Ковачев е имало още един мъж, който обаче бил отдалечен от тях и не пострадал.

Междувременно шофьорката бе обвинена за несъобразена скорост и причинени средни телесни повреди на Петров и Ковачев. Определена ѝ е парична гаранция в размер на 5000 лева, съобщиха от Благоевградската окръжна прокуратура.

"Това е работно обвинение. Предстоят автотехническа експертиза, която да установи с каква скорост се е движел автомобилът и съдебно-медицинска експертиза, която да констатира точните травми на двамата пострадали", уточни говорителят на прокуратурата Весела Стоилова.

Тя уточни, че в случая не може да се наложи забрана за напускане на страната на обвиняемата, защото деянието е извършено по непредпазливост, а не умишлено, а и от него не е настъпила смърт.

В момента на катастрофата жената е пътувала заедно със съпруга си и двете им деца за Гърция. До Перник е шофирал мъжът ѝ, но се уморил и легнал да спи. Зад волана застанала жена му. В района на инцидента пред колата имало два камиона и тя нямала видимост, поради което не забелязала двамата пострадали.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?