"Америка за България" учреди стипендия на името на посланик Пардю и съпругата му

Бившият посланик на САЩ у нас Джеймс Пардю със съпругата си Кати в село Мариян

Фондация "Америка за България" одобри финансиране от 15 000 лева за балетна академия "Марян", за да продължи стипендиантската програма, подкрепяна близо десет години от покойния посланик Джеймс Пардю и съпругата му Кати чрез техни лични дарения.

Стипендията ще носи името на съпрузите, а финансирането от фондацията ще е за период от пет години. Всяка година ще бъдат подкрепени чрез стипендия по няколко талантливи български деца, за да участват в балетната академия, съобщиха от "Америка за България".

Тази година балетна академия "Марян" ще се състои между 1 - 15 август. Академията съществува от 2011 г. Основана е от примабалерината доц. д-р Диляна Никифорова и Капка и Гриша Роглеви.

За начинаещите балетни артисти лятната академия е уникална възможност да се учат от най-добрите в балетното изкуство в България.

Марян е родното място на дядото и бащата на примата. С помощта на колеги и местната управа, вече десет лета балканското село Марян и региона се наслаждават на балетно изкуство от световна класа. Спектаклите на участниците привличат туристи от цялата страна и чужбина, и допринасят за развитието на местната общност.

Балетният тренинг за близо 60 деца годишно се прави паралелно в читалищата на селата Марян, Руховци и Костел. Програмата на спектаклите и обучението се подготвят от академията.

Освен децата, в спектаклите участват гост-артисти от Софийската опера и балет.

Досега в академията са участвали деца от Бургас, Варна, София, Велико Търново, Пловдив, Русе, Горна Оряховица, Димитровград, Свиленград, Елена, Шумен, Плевен, Кипилово.

В предишни издания на академията е имало участници и от чужбина, по-специално от САЩ, Великобритания и Италия.

Около 80 на сто от участниците в академията продължават обучението си в престижните балетни школи в България и чужбина. Децата от първото поколение вече са танцьори и тази година някои от тях ще помагат в преподаването.

Стипендиите ще носят името на Джеймс и Кати Пардю поради тяхната всеотдайна подкрепа за академията. Съпрузите са били и дългогодишни благодетели на Софийската опера и балет, подкрепяли са и много други инициативи и хора на изкуството в България, е посочено в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?