Американски майор арестуван за подкуп от 15 млн. долара

Американски майор арестуван за подкуп от 15 млн. долара

Майор от армията на САЩ беше арестуван по обвинение за вземане на подкуп от 15 милиона долара, съобщи в четвъртък Ройтерс.

В периода 2005 – 2006 г., когато 41-годишният Джон Кокрам работил като офицер в Кувейт, той получил сумата от 9,6 млн. долара от най-малко осем бизнесмени срещу възможността Пентагона да им осигури сключване на договори в Ирак и Кувейт. Според следствието, арестуваният е очаквал в най-скоро време да получи още 5,4 милиона долара подкуп.

Заедно с майора са били арестувани жена му – 40-годишната Мелиса Кокрам, и сестра му – 44-годишната Каролин Блейк. Жените са обвинени в престъпен заговор с Джон, чиято цел е била отнемане и пране на пари от правителството. Според следствието, те по молба на майора са получавали пари от бизнесмените и са ги внасяли в банкови сметки и трезори в Кувейт и Дубай.

Това е най-голямото дело за подкупи, свързано с Пентагона. Ако съдът признае арестуваните за виновни, ги очаква до 20 години затвор и глоба в размер на 500 хиляди долара.

Някои американски политици обаче смятат, че текущата проверка на договорите на Пентагона в Ирак и Кувейт може да покаже, че това дело е само “върхът на айсберга”.

Споделяне

Още от Свят