Американски военни лекари са участвали в издевателствата в Абу Граиб, твърди учен

В издевателствата над иракски затворници в багдадския затвор Абу Граиб са участвали и американски военни лекари, се посочва в статия на британското медицинско списание Лансет, цитирана от Ройтерс.

Авторът на статията е американският учен от университета в Пенсилвания проф. Стивън Майлс. Той привежда доказателства за това, че някои медицински работници са фалшифицирали смъртни актове на затворници. Това е позволило да бъде укрит факта, че те са починали по време на разпити.

Освен това с помощта на лекарства лекарите връщали в съзнание припаднали след издевателства затворници, за да могат военните да продължат разпитите им.

"Правителствените документи свидетелстват за това, че военните лекари не само не са се противопоставяли на жестокото отношение към пленените иракчани, но тъкмо обратното, допускали са мъченията и дори са помагали да бъдат разработени нови средства за въздействие над затворниците по време на разпити", се твърди в статията. Нито един от лекарите не е сигнализирал пред американските власти за нарушенията на правата на затворниците, пише Майлс.

По думите му, лекарите не са изпълнявали както трябва своите преки задължения - подробно попълване на медицинския журнал, регулярен преглед на задържаните и оказването на нужната им медицинска помощ.

Изводите на автора на статията се основават на резултатите от слушанията в американския Конгрес, на показания на затворници и обвиняеми войници, на данни от медицинския дневник в затвора и на информация на една от хуманитарните агенции.

Споделяне

Още от Свят