Американски войски пристигнаха в Монровия

Американски морски пехотинци се приземиха днес с девет хеликоптера на летището на либерийската столица Монровия, предаде Ройтерс. Те ще помагат за опазването на мира в разделения град, след като досегашният президент Чарлз Тейлър отстъпи пред исканията на бунтовниците и напусна поста в полза на заместника си Мозес Блах.

Пентагонът съобщи, че около 200 морски пехотинци от военните кораби, патрулиращи край бреговете на Либерия, ще се разположат в страната, за да подпомагат мироопазващите сили, изпратени от няколко западноафрикански държави.

Либерийските бунтовници официално предадоха днес контрола над жизненоважното пристанище в Монровия на водените от Нигерия мироопазващи сили, предадоха световните агенции. Това стана на кратка церемония, на която присъстваха американският посланик Джон Блейни и началник щабът на бунтовниците Абдула Шериф.

Няколко войници от западноафриканските мироопазващи сили и американски морски пехотинци преминаха във вече бившата територия на бунтовническите сили, а най-малко четири военни машини се отправиха директно към пристанището, което е от важно значение за доставянето на храни и други помощи на гладното население в контролираните от правителството части на Монровия.

Новият президент Мозес Блах се срещна с лидери на бунтовническите групировки, за да преговаря с тях край на гражданската война.

Както съобщи външният министър на Гана Нана Акуфо-Адо, Блах е разговарял на четири очи с представители на движението Обединени либерийци за помирение и демокрация и на по-малка групировка, наречена Модел. Двете фракции контролират над три четвърти от територията на Либерия.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?