Американците остават в полската зона в Ирак

Говорителят на американските морски пехотинци в Наджаф майор Рик Хол каза, че поради напрегната обстановка след петъчния атентат предвиденото за тази седмица предаване на контрола върху територията на международната сила под командването на Полша се отлага за неопределено време. Полша трябваше да поеме контрола над определената ѝ зона на 3 септември.

Американски военен говорител съобщи, че 125 души са загинали и 142-ма са ранени при атентата срещу джамията на имам Али в Наджаф, предаде Асошиейтед прес. Сред загиналите бе лидерът на Висшия съвет на ислямска революция на Ирак аятолах Мохамад ал Хаким.

"Ще останем още известно време тук и ще помагаме колкото можем", посочи майорът.

Над 300 хиляди шиити участват в двудневния поход от Багдад към свещения град Наджаф, за да почетат паметта на убития шиитски лидер Ал Хаким. Пред процесията върху открит камион е положен символичен ковчег, тъй като властите успяха да намерят сред разрушенията само една ръка, часовника, и брачната халка на аятолах Мохамад ал Хаким.

Върху един от бандеролите, носени от участниците в траурната процесия, се чете: Ще отмъстим жестоко на убийците".

Тленните останки на Мохамад Бакр ал Хаким ще бъдат транспортирани до свещения град на шиитите Кербала на 80 км. южно от Багдад, контролиран от български военен контингент, а след това - до Наджаф, където ще бъде погребението на шиитският лидер.

Малко преди смъртта си аятолах Мохамад ал Хаким е предупредил американските военни, че предприетите от тях мерки за сигурност са недостатъчни, предаде ИТАР-ТАСС.

Буквално ден преди взрива Ал Хаким е информирал египетския вестник Ал Ахрам за предупреждението си към американската администрация. Той е казал, че американците водят неправилна политика в Ирак и не са в състояние да контролират ситуацията и да поддържат сигурността в страната.

Майор Хол опроверга съобщенията, че американски морски пехотинци патрулират край шиитската светиня на имам Али, припомняйки ислямската чувствителност от присъствието на немюсюлмани на такива места. Американският офицер добави, че предложение за американски патрули в района е представено на Преходния управляващ съвет на Ирак и на религиозните лидери на Наджаф. Отговорът щял да пристигне до ден-два.

Иракската полиция е арестувала заради атентата в Наджаф 19 души, предаде Асошиейтед прес, като се позова на иракски следовател, пожелал анонимност.

Четирима от арестуваните - двама иракчани и двама саудитци - признали връзките си с терористичната организация Ал Каида и дали сведения, довели до задържането на останалите 15. Сред тях има двама кувейтчани и шестима палестинци с йордански паспорти. Останалите задържани са иракчани и саудитци. Според първоначалната информация чуждите граждани са влезли в Ирак от Кувейт, Сирия и Йордания.

Задържаните са признали, че се подготвят редица заговори за убийства на политически и религиозни лидери, за разрушаване на електрически централи, водопречиствателните станции и петролопроводи с цел да се поддържа хаос в Ирак. Мнозина шиити обаче обвиняват за атентата в Наджаф представители на бившия режим.

Близо 700 кг експлозиви, заложени в два автомобила, са причинили атентата срещу джамията на имам Али в Наджаф - свещено място за мюсюлманите шиити, съобщи управителят на града Хайдар Мехди Матар, цитиран от АФП.

Материалите, използвани при взривявяването на гробницата на имам Али в Наджаф, били от същия тип като тези, с които са взривени представителството на ООН в Багдад на 19 август и йорданското посолство на 7 август.

Американски генерал предупреди, че е възможна гражданска и религиозна война

Американски генерал в оставка предупреди, че нараства вероятността за избухване на гражданска и религиозна война в Ирак и призова за разполагането на мюсюлмански сили в тази държава, предаде АФП.

"Чувствам, че е напълно възможна религиозна и гражданска война, ситуацията е много подобна на тази в Босна", е подчертал генерал Антъни Зини пред италианското издание "Corriere della Sera".

"Състезаваме се с времето, САЩ нямат достатъчно ресурси нито достатъчно войници, за да гарантират сигурността в Ирак и да го укрепят, там има спешна нужда от масирана международна намеса", смята генерал Зини. "Американците и европейците трябва да бъдат подкрепени от мюсюлманите, в противен случай те ще си останат мишени за терористи, престъпници или привърженици на БААС", е допълнил Зини.

Американо-британската коалиция дава 2 млн. долара за джамията в Наджаф

Американско-британската коалиция в Ирак обеща да предостави 2 милиона долара за възстановяване на джамията в Наджаф и на разрушените при атентата жилищни сгради, предаде АФП, като се позова на говорителя на коалицията Чарлз Хитли. Той допълни, че вече са предоставени 200 000 долара за фонд за пострадалите в атентата. Според Хитли коалиционните сили предоставили в края на миналата седмица 400 автомата Калашников и пари за създаване на специални сили за охрана на светините в Наджаф.

По БТА

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?