"Амнести интернешънъл" критикува полицейския произвол у нас

"Амнести интернешънъл" критикува полицейския произвол у нас

Българската полиция използва прекомерна сила при задържане на лица от етническите малцинства или с различна сексуална ориентация. Това се казва в годишния доклад на международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" в частта му за България, който бе оповестен в сряда. Това става в деня, когато фоторепортери протестираха пред МВР заради побоя над колегата им от в. “Експрес” Емил Иванов.

Не за пръв път "Амнести интернешънъл" критикува полицейския произвол у нас. Преди две години правозащитниците направиха бележка, че разследванията на случаите на оплаквания от полицейско насилие са бавни и субективни.

Организацията констатира, че от България продължават да постъпват сведения за полицейско малтретиране на роми и хора с хомосексуална ориентация. Изброени са случаите с благоевградския бизнесмен Ангел Димитров - Чората, който бе пребит до смърт по време на задържане, и Захари Стефанов – 23-годишният мъж умира след като предния ден пада от третия етаж на полицейското управление в Казанлък.

Споменават се и сблъсъкът между 400 роми в Пазарджик, след който потърпевшите обвиниха полицията в ненужно използване на сила, както и неправомерното задържане на хомосексуалист.

Обръща се внимание и на делото срещу лидера на партията "Атака" Волен Сидеров за негови дискриминационни изказвания, разпалващи омраза спрямо етнически, религиозни и сексуални малцинства.

Според доклада правата на малцинствата в България не са адекватно защитени, а душевноболните живеят в тежки условия и осигурените им грижи и лечение са недостатъчни, посочва международната правозащитна организация.

Съветът на Европа е препоръчал на българското правителство да приложи националния план за интегриране на ромите и за създаване на цялостна политика към всички малцинства, се казва в доклада. Въпреки че правителството изготви програма за подобряване на жилищните условия на ромите, дискриминацията в жилищното настаняване в България все още е налице, посочва организацията.

В доклада се засяга и въпросът с непризнаването на македонско малцинство в България. "Амнести интернешънъл" припомня, че българските власти и съдебната система продължават да отричат съществуването на македонско малцинство в страната, поради което то не може да бъде обект на законова защита.

Според организация тази позиция се споделя от всички политически партии, представени в българския парламент. За пример се дава и отказът на съда да регистрира ОМО "Илинден Пирин" въпреки предшестващо решение на Европейския съд за правата на човека, че забраната на тази партия е нарушение на правото за сдружаване и събиране.

В световен план "Амнести" обвинява президента на САЩ Джордж Буш, че е използвал страха от тероризма, за да засили властта си. В документа "подвеждащото поведение" на американската администрация се определя като "смайващо и безсрамно".

Критикувани са и европейските правителства, които не са се противопоставили на тази схема преди войната в Ирак.

Нападенията срещу журналисти и състоянието на човешките права в Русия също привличат вниманието на "Амнести интернешънъл". Според организацията авторитарният уклон на режима в Москва е "унищожителен за журналисти и правозащитници".

В доклада се споменават убийството на журналистката Анна Политковская и новото руско законодателство, което ограничава дейността на правозащитните групи.

Правозащитната организация критикува и правителствата на Австралия, Великобритания и Япония за приетите сурови антиимиграционни и антитерористични закони. "Амнести" констатира, че президентът на Зимбабве Робърт Мугабе използва расовия страх за политически цели и за да заграби земя за поддръжниците си.

Споделяне

Още от България