Анализатори: Инвеститорите с интерес към алтернативните пазари в Източна Европа

Интересът на инвеститорите към алтернативните пазари в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се увеличава с всяка изминала година. Това е мнението на Вера Куцерова и Глен Лони от офиса на “Прайсуотърхаус Купърс” в Прага в статия, публикувана в понеделник в електронното издание “Хедж фънд нюз”.

Пазарите на недвижими имоти и акции, както и данъчната и законова инфраструктура в района на ЦИЕ се развиват активно, се казва в статията, цитирана от БТА.

Според някои изчисления, във фондовете за инвестиции в недвижимо имущество в региона има между 12 млрд. и 15 млрд. евро. В същото време през 2005 г. стойността на сделките с недвижими имоти, които са сключени в региона, е била 5-6 млрд. евро.

Този дисбаланс между предлагането и търсенето има няколко последствия, твърдят анализаторите.

На първо място, както по-развитите пазари в Европа, така и пазарите на недвижими имоти в ЦИЕ по принцип са пазари на продавачите. Конкуренцията между инвеститорите в недвижими имоти е голяма, което води до значително свиване на възвръщаемостта на инвестициите, особено на ключовите пазари в Централна Европа.

Така приходите от инвестициите на практика са близки до нивата в Западна Европа.

Поради този факт инвеститорите обръщат поглед още по-на изток към нововъзникващите пазари като Русия, ОНД, България, Румъния, както и към други пазари в Югоизточна Европа, където доходността е висока.

На второ място, като се има предвид колко трудно се намират имоти за продажба, диапазонът на интереса на инвеститорите се разширява и те започват да купуват всякакви имоти - офиси, магазини, промишлени помещения и логистични центрове, жилищни сгради и туристически обекти.

На трето място, освен че инвестират в готови имоти, все повече инвеститори вече започват да участват в строителни проекти и купуват недвижими имоти "на зелено". Освен че си осигуряват инвестиция, по този начин те получават и максимална доходност.

Пазарът на ценни книжа в ЦИЕ в момента също се развива изключително активно, се казва още в анализа. Според изчисления през изминалите 15 години във фондовете за инвестиции в акции са постъпили над 7 млрд. евро, предназначени за страните от ЦИЕ. През 2004 г. размерът на тези средства се е увеличил с 59% спрямо 2003 година.

Най-голяма част от натрупаните средства са инвестирани в Полша, Унгария, Румъния  и Чехия, заключва статията.

Споделяне

Още от Бизнес