Ананиев беше избран за здравен министър със скандал за отсъствието на Борисов

Опозицията обвини новия здравен министър, че е част от проблемите в сектора

Ананиев беше избран за здравен министър със скандал за отсъствието на Борисов

Парламентът избра Кирил Ананиев за министър на здравеопазването на мястото на подалия оставка Николай Петров, като дебатът по рокадата беше белязан от скандал заради отсъствието на премиера Бойко Борисов.

Ананиев беше подкрепен от 121 депутати от управляващата коалиция, а 85 депутати от БСП и ДПС гласуваха “против“. След това Ананиев положи клетва и благодари на всички депутати – и тези, които са го подкрепили, и тези, които са били “против“, обещавайки да работи в диалог с всички парламентарно представени партии, гражданското общество и съсловните организации за решаването на проблемите в здравеопазването. Ананиев заяви, че има план за действие, базиран върху управленската програма на правителството, която той е доразвил според собствената си визия за развитие на сектора. Той посочи, че планът му не включва 100 дни толеранс и започва да го изпълнява "от днес".

Още в началото на заседанието БСП поиска Борисов да бъде поканен в залата, за да присъства на избора на предложената от него кандидатура.

Председателят на парламента Димитър Главчев съобщи, че Съветът по сигурността разглежда проект на актуализирана Стратегия за националната сигурност и това е причината за отсъствието на премиера Бойко Борисов от пленарното заседание, но опозицията се усъмни в този ангажимент, а лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини премиера, че е страхлив и се крие. Това стана причина Главчев да я предупреди, че може да бъде наказана за оскърбяване на членове на Министерския съвет, както предвижда правилникът на парламента.

Без да оспорват професионалните качества и авторитет на Ананиев, депутатите от БСП и ДПС декларираха, че няма да го подкрепят за здравен министър, защото като председател на Надзорния съвет на НЗОК той е част от проблемите в здравеопазването и защото не виждат политическа воля за реформи и политическа подкрепа за него, което ще го направи поредното “камикадзе“ в здравното министерство.

Нинова: Борисов се страхува и крие

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини премиерът Борисов, че се страхува и крие и го попита чии интереси е обслужил с отстраняването на досегашния министър Николай Петров.

“Защо не е тук да отговаря на въпроси? Винаги, когато стане напечено, този човек се крие“, коментира Нинова.

“Г-н Борисов, защо посочихте д-р Петров за министър, след като от март месец 2017 г. знаете, за проверката на Сметната палата и за проверката на прокуратурата затова, че е сключвал договори, с които е облагодетелствал близките си хора. Ето още един елемент на лицето на ГЕРБ. За вас, колеги, конфликта на интереси, облагодетелстването от власт, нямат никакво значение. Видяхме го при шуробаджанащината, видяхме го при кумгейт, видяхме го при Делян Добрев“, каза Нинова.

“Г-н Борисов, защо приехте тази оставка и чии интерес обслужихте с нея? Ако тезата е, че д-р Петров е жертва на лобистки интереси, то вие чии интереси обслужихте, като приехте тази оставка?“, коментира още Нинова.

Опозицията обвини Ананиев, че е част от проблемите в здравеопазването

Тя разкритикува и кандидатурата на Ананиев за нов здравен министър, макар БСП да го подкрепи за финансов министър в служебното правителство на Румен Радев в началото на тази година.

“Какво предлагате с кандидатурата на г-н Ананиев - ами нищо. Той и сега е в надзорния съвет на НЗОК. Той е част от проблема в здравеопазването“, каза Нинова.

Тази теза беше доразвита от колегата ѝ Жельо Бойчев, който посочи, че тази година бюджетът за лекарства на касата ще бъде надхвърлен със 100 млн. лева и това става докато Ананиев е в надзора на касата. Той постави на Ананиев въпроса защо и парите за болниците продължават да се увеличават безконтролно от 130 млн. лева месечно в началото на годината на 160 млн. лева месечно сега.

Бойчев коментира, че причината за провала в здравната система е нежеланието на управляващите да се противопоставят на интересите на големите фармацевтични фирми и частни интереси и на нежеланието да проведат реформа. “Само така мога да си обясня и тази поредна смяна на министър“, каза Бойчев.

Хасан Адемов от ДПС пък постави въпроса защо не се обявят публично корпоративните интереси в сектора. “Вместо всички в тази зала да си посипем главата с пясък и да признаем, че всички, които управлявахме този сектор, се провалихме, ние се чудим кого да обвиним. Стара китайска мъдрост казва, че не е важно дали котката е бяла или черна, важното е да лови мишки. Но вместо да се ловят мишки и престъпници в системата, министрите на здравеопазването сами попадаха в капан. И това е проблем, защото министърът трябва да предложи политиките, които да ограничат кражбите в сектора. Трябва да посочим хората с корпоративни интереси в сектора. Защо Надзорният съвет на НЗОК не ги назове, нали в него има представители на държавата“, коментира Адемов.

Колегата му Йордан Цонев посочи, че кандидатурата на Ананиев е първата, която отговаря на вижданията на ДПС за здравен министър, защото е икономист, в частност финансист, с опит в управлението на здравните процеси. Въпреки това обаче ДПС няма да го подкрепи, защото системата се нуждае не само от нов министър, но и от политическа воля на управляващото мнозинство за реформа, коментира Цонев.

Даниела Дариткова от ГЕРБ отново заяви тезата на политическата партия, че интереси са довели до оставката на Николай Петров и защити кандидатурата на Ананиев. “Достоен акт, на достоен човек, за съжаление не толкова популярен във всички политически сили. Имаше интереси, които доведоха до това той да бъде дискредитиран“, заяви Дариткова за оставката на Петров.

“Вярвам, че сме намерили подходящата фигура за министър, който ще стабилизира финансово и организационно системата и ще следва програмата, начертана от това управление“, каза Дариткова.

Според нея в днешния дебат е липсвало елемент на покаяние, защото всички са отговорни за системата на здравеопазването.

Ананиев е доразвил управленската програма със собствена визия

“Уважавам мнението на всички – и тези, които ме подкрепиха, и тези, които не подкрепиха моята кандидатура. Аз ще работя с всички парламентарно представени групи в парламента, гражданското общество и съсловните организации, които могат да помогнат за развитието на здравния сектор. Здравният сектор няма цвят, това е кауза“, каза Ананиев след избирането му.

“Защо не взех отношение по днешния дебат – за да поема този пост, съм подготвил план за действие, който обхваща комплексно всички засегнати въпроси и се базира на приоритетите на правителството, доразвити от мен според моята визия за развитието на здравния сектор“, каза Ананиев. Той допълни, че не е взел отношение в дебата, тъй като не иска да коментира откъслечно само един или друг проблем.

Той посочи, че една от първите му мерки ще е да създаде консултативен съвет от достойни и доказали се лекари, икономисти, специалисти, с които да водят дебат и да се начертаят нещата, които трябва да се случат. Ананиев има намерение да се свърже и с научния потенциал във висшите учебни заведения. "Защо да не създам съвет на министрите на здравеопазването, които са управлявали до този момент, за да може и с тях да водим този дебат", посочи той.

Ананиев обяви, че премиерът Бойко Борисов е засвидетелствал уважението си към него и двамата били заедно преди заседанието на Народното събрание. “Това, че има толкова сериозен ангажимент, свързан с националната сигурност, не мисля, че трябва да се тълкува по отрицателно“, коментира Ананиев.

По-късно Ананиев пое поста от предшественика си Николай Петров в здравното министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?