Анексираният от Русия Крим прие новата си конституция

Държавният съвет на ануксирания от Русия полуостров Крим прие нова конституция на вече като руска република. Проектът бе одобрен с гласовете на всички присъствали депутати - 88 души, предаде Интерфакс в петък.

Основният местен закон може да влезе в сила след обнародване в парламентарния в. "Кримские известия", което според председателя на Държавния съвет Владимир Константинов може да стане още утре, на 12 април.

В текста се посочва, че Република Крим е правова и демократична държава в състава на Руската федерация и територията ѝ е неотделима част от тази на Русия.

Определят се три държавни езика в Крим: руският, украинският и кримско-татарският.

Висшето длъжностно лице (главата) на Крим като субект на федерацията ще бъде избирано от местните депутати за срок от пет години, но за не повече от два поредни мандата. Републиканският лидер ще формира министерски съвет и ще взема решения за оставка на местното правителство, ще може и да разпуска кримския парламент в случаите, предвидени от федералното законодателство и конституцията на полуострова. Може да бъде едновременно и министър-председател на Крим.

Държавният съвет на Крим ще трябва да приеме нови закони за изборите, за правителството, за местния парламент и др. - общо към 300 закона, с които да се уреждат всички сфери от живота на републиката, щом влезе в сила новата конституция, добавя Интерфакс.

Споделяне

Още от Свят