Ангела Меркел пристига на посещение у нас

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел, която пристига на еднодневно работно посещение у нас. В програмата са предвидени среща на "четири очи”, разговори между двете делегации и съвместна пресконференция.

На официална церемония в Археологическия музей Меркел ще бъде удостоена  с почетно звание "Доктор хонорис кауза” на Русенския университет "Ангел Кънчев”.

Президентът Георги Първанов ще награди федералния канцлер с орден "Стара планина” с лента. По време на визитата си Ангела Меркел ще изнесе публична лекция пред участниците в икономически форум България-Германия. На срещата ще присъства и министър-председателят Бойко Борисов.

Икономиката ще е доминиращата тема по време на разговорите с премиера Бойко Борисов и с президента Георги Първанов. Германия е най-големият търговски партньор на България. Стокобменът през миналата година е 3.3 милиарда евро. Немските инвестиции у нас надхвърлят 2.5 милиарда евро. По време на разговорите на "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 ще преобладават темите, свързани с икономическата криза и нейното преодоляване и сътрудничеството в тази посока в рамките на Европейския съюз, проблемите пред германските инвеститори у нас, енергийните проeкти и други.

"Двустранните отношения, регионални теми също ще са в дневния ред, енергетиката. Ние очакваме от българска страна да стане дума за присъединяването на България към Шенген. Известно е, че французите поставят условия за това. Германската позиция все още не е предопределена. За нас е много важно да се обсъдят необходимите критерии, да се запознаем с напредъка на България в тази област и след това да се проведе открит разговор по този въпрос", каза говорителят на германското правителство Щефен Зайберт, цитиран от БНР.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?