Анкара продължава пазарлъка за компенсации при война

Лидерът на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието Реджеп Тайип Ердоган призова Вашингтон да бъде по-възприемчив към исканията на Анкара за икономическа помощ в случай на война срещу Ирак, като предупреди, че Турция не е необратимо ангажирана на страната на американските си съюзници, предаде АФП.

Нашите американски приятели не трябва да интерпретират разрешението, дадено от парламента за модернизиране на бази като знак, че ангажиментът на Турция е достигнал необратима точка, каза Ердоган пред парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието.

На 6 февруари турският парламент даде разрешение американски специалисти да модернизират военно-въздушни бази и пристанища в Турция с оглед използването им при евентуална война срещу Ирак.

Гласуването от парламента на разрешение за преминаване на американски войници през турска територия, което бе предвидено за днес, се отложи заради липсата на споразумение между Анкара и Вашингтон за исканите от Турция компенсации на икономическите ѝ загуби от евентуална война срещу Ирак

От декември миналата година САЩ настояват да получат разрешение за преминаване и разлагане на войски в Турция за евентуални военни действия срещу Ирак. Анкара отлага по всички възможни начини, тъй като се опасява, че след свалянето на Саддам може да се стигне до разпад на Ирак и възникване на независима кюрдска държава на източната ѝ граница, което да изостри до крайност кюрдския въпрос в самата Турция.

Успоредно с това правителството на Абдулах Гюл изтъква, че войната в Ирак ще доведе до огромни икономически загуби за страната. Турция настоява да получи компенсации за 5-годишен период, които според някои информации в пресата са изчислени на 90 милиарда долара.

Турските политици не пропускат да припомнят, че при първата война срещу Ирак през 1991 г. САЩ обещали компенсации, които се оказали незначителни на фона на претърпените загуби.

Още от Балкани

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?