Анкара започна нова операция в Сирия

Анкара започна нова операция в Сирия

Турските въоръжени сили са започнали нова, четвърта поред, операция на сирийска територия, като този път пряка цел е режимът на президента Башар ал Асад.

Анкара съобщи, че в рамките на операцията турските сили са свалили два сирийски бойни самолета Су-24.

"Успешно продължава операция "Пролетен щит", която започна на 27 февруари в отговор на подлото нападение срещу турски военни. Oбезвредени са един безпилотен самолет, осем хеликоптера, 103 танка, 72 гаубици, три системи за противовъздушна отбрана и 2 212 военни на режима /на сирийския президент Башар Асад/", каза министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар.

Той каза, че Анкара няма намерение да влиза в конфронтация с Русия, подкрепяща властите в Дамаск.

"Нашата задача е да предотвратим престъпленията, извършвани от режима на Башар Асад, да отстраним радикалните елементи и да предотвратим миграцията", заяви турският министър.

Акар съобщи, че Анкара няма намерение да влиза в конфронтация с Москва, подкрепяща властите в Дамаск.

"Преговорите ни с Русия продължават. Очакваме от нея да изпълни ангажиментите си и да сложи край на атаките от страна на режима на Асад и той да се изтегли зад границите, договорени в Сочи. Не търсим конфронтация с Русия. Искаме само режимът да спре с кръвопролитията и по този начин да се предотврати радикализация и миграция", посочи той. 

Сирийската армия пък обяви за закрито въздушното пространство над северозападната част на страната, включително над провинция Идлиб.

"Всеки самолет, нарушил въздушното пространство в указаната зона, ще бъде смятан за вражески и ще бъде свален", съобщи САНА, цитирана от ТАСС.

Турция вече извърши три военни операции в Сирия "Ефратският щит", "Маслинова клонка" и "Мирна пролет".

Така бе създадена охранителна буферна зона между граничните градове Аазаз и Джараблус, а Африн бе окупиран и територията източно от река Ефрат взета под контрол.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?