Анти-ДПС кандидатът в Кърджали ще се избира пряко или чрез партиите

Гражданското сдружение “За Кърджали”, което има за цел да издигне единна кметска кандидатура и така да се противопостави на “хегемонията “ на ДПС, обмисля предварителните избори да се проведат с бюлетини, а урните да се разположат на няколко места в града. Това съобщиха в понеделник от сдружението и допълниха, че до края на седмицата ще решат как точно ще изглежда този вот.

Обсъждат се и предложения допитването да стане чрез местните партийни структури или чрез мащабно социологическо проучване, предаде БНР. От “За Кърджали” уточниха, че крайният вариант ще бъде съгласуван с посочените досега от формацията четирима кандидати за кмет на Кърджали.

Шансовете на единна гражданска кандидатура срещу ДПС нараснаха, след като миналата седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ще оттегли кандидата си Стефан Чанев и ще го пусне на предварителните избори, организирани от гражданското обединение. Това стана след обвинения от страна на БСП, че ГЕРБ цепи българския вот с отказа си да участва в излъчването на общ кандидат срещу кмета на ДПС Хасан Азис.

ДПС още не е обявило официално номинацията си за Кърджали, но прогнозите са, че Азис ще се бори за втори мандат.

Националните ръководства на партиите засега се дистанцират и коментират доста сдържано действията на местните си структури, които се включиха в сдружение “За Кърджали”. В най-трудно положение е ръководството на БСП, което се обяви против участие в националистически и популистки коалиции и не иска директна конфронтация с правителствения си партньор ДПС.

Очаква се тази седмица на “Позитано” 20 да бъде взето някакво по-ясно решение за Кърджали, тъй като в събота избраниците на левицата ще бъдат представени на традиционните тържества на Бузлуджа.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?