Антиеврейските прояви във Франция са се удвоили през 2014 година

Антиеврейските прояви във Франция са се удвоили през 2014 година

Има двойно увеличени на проявите на антисемитизъм във Франция през изминалата година в сравнение с 2013 година, а физическото насилие срещу евреи е отбелязало увеличение от 130 процента, съобщава агенция "Франс прес", цитирана от БТА.

"Тези антисемитски актове са 51% от расистките прояви, извършвани във Франция, а евреите са по-малко от 1 на сто от населението", казва Представителният съвет на еврейските организации във Франция. 

Еврейската общност във Франция е най-голямата в Европа и в света след Израел и САЩ. Тя наброява близо 600 000 души.

"Изключително голямо и много тревожно е зачестяването на актовете на насилие, което потвърждава засилването на антиеврейските предразсъдъци във френското общество. Радикализацията води от обидата към насилието и от насилието към тероризма“, предупреждава Представителният съвет.

Изявлението на Представителния съвет беше направено малко след като френският президент Франсоа Оланд посети Мемориала на Холокоста в Париж. Там той отдаде почит на 75-те хиляди френски евреи, предадени на фашистите от Вишисткия режим.

Политическият орган на еврейската общност изрази надежда, че ще бъдат взети строги мерки за спиране на антиеврейските деяния във Франция.

"Франция е вашата родина", заяви във вторник Оланд на френските евреи. В реч, произнесена при Мемориала на Холокоста в Париж по случай 70 години от освобождаването на концлагера Аушвиц, той осъди зачестилите антисемитски действия и ги нарече "нетърпима реалност".

Той обяви засилване на санкциите срещу расизма и антисемитизма. "Бичът на антисемитизма "кара някои евреи да поставят под въпрос присъствието си във Франция. Вие, французи с еврейска вяра, вашето място е тук. Франция е вашата родина", каза френският президент.

Оланд допълни, че правителството е въвело разпоредби, които да гарантират, че ще бъдат опазени синагогите, компаниите, училищата и културните центрове на еврейската общност. "Франция никога няма да забрави жертвите на Холокоста", каза Оланд.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?