Антиимигрантската позиция на Италия излага на риск мисията на ЕС в Средиземно море

Антиимигрантската позиция на Италия излага на риск мисията на ЕС в Средиземно море

Италия заплашва да не допуска в пристанищата си кораби на военноморските сили на ЕС, спасили мигранти в Средиземно море, ако блокът не предложи начини за споделяне на тежестта от приемането им, казаха служители на общността в Брюксел, цитирани от Ройтерс.

В Брюксел във вторник се събират дипломати, за да обсъдят последната заплаха на Рим във връзка с мигрантите. Новото популистко правителство на Италия вече накара няколко спасителни кораби със стотици мигранти да престоят с дни в морето.

Представители на ЕС казват, че Рим е дал на общността срок до края на август да излезе с ясна схема за разселване на мигрантите, спасени в морето от кораби, участващи в съвместната операция на военноморските сили "София". В противен случай Рим няма да ги допуска в пристанищата си.

Малко вероятно е постигане на бързо споразумение, защото досега държавите от ЕС не бяха в състояние да се споразумеят по мигрантската политика.

От 2014 г. в Италия по море са пристигнали над 650 000 души и тя се чувства все по-притисната и изоставена от останалите държави членки. На тазгодишните избори в Италия победиха партии с антиимигрантски предизборни платформи.

Според служител на ЕС най-лошият сценарий ще е корабите на операция "София" да останат в пристанищата. Други казват, че това едва ли ще се случи, тъй като мандатът на мисията изтича в края на годината, а държавите от ЕС като цяло са настроени тя да продължи. Според тях по-вероятно е засега това да са само празни приказки. Ако не се появи решение, топката ще се върне в полето на Рим, за да се види дали възнамерява да продължи със заплахата си.

В момента операция "София" има четири кораба в Средиземно море, както и самолети и хеликоптери, които наблюдават трафиканти на хора през морето.

Съгласно международното право плавателните съдове са задължени да помагат на хора в беда и корабите на операция "София" досега са превозвали спасените най-вече до италиански пристанища.

Макар че тази година само около 70 000 души са се добрали до ЕС през Средиземно море при повече от милион пристигнали през рекордната 2015 г., миграцията все още е главна тема в европейската политика.

Министрите на отбраната от ЕС, които ще заседават утре и вдругиден във Виена, също ще обсъждат тази тема.

Споделяне

Още от Европа