Антикорупционната комисия не иска да се занимава с конфликта на интереси

Антикорупционната парламентарна комисия отказа и в четвъртък да поеме проверката на декларациите за конфликт на интереси. Като причина за това председателят ѝ Бойко Великов (БСП) изтъкна, че имат много работа в оставащите реално две седмици до приключването на настоящия парламент.

От своя страна правната комисия реши не с промяна в правилника, както предлагат Татяна Дончева (БСП) и Христо Бисеров (ДПС), а с решение на пленарната зала проверката да се извършва от комисията по държавна администрация.

С последните поправки в Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, депутатите решиха не подкомисията, оглавявана от Олимпи Кътев (НДСВ), а постоянна комисия да се занимава с декларациите на публичните лица. Впоследствие Бойко Великов няколко пъти даде да се разбере, че не иска това да е неговата комисия и въпросът остана висящ.

В четвъртък преди обед в пленарна зала като точка от дневния ред влезе предложението на Дончева и Бисеров за промяна в правилника, но заради липса на становище от ресорната комисия, точката бе отложена. Това породи поредното негодувание от страна на Олимпи Кътев, който от трибуната заяви, че "с процедурни хватки се саботира прилагането на закона".

Според Кътев "спекулациите и неприлагането на закона не говорят добре за парламента". Той заяви, че НДСВ настоява за незабавно решение на въпроса. "Тази точка се отлага безпричинно за втори ден и това, че комисията не е я е разглеждала, не означава, че не може да бъде разглеждана в пленарната зала, каза още Кътев.

Споделяне

Още от България