Антиромски предизборен клип предизвика скандал в Чехия

Антиромски клип в кампанията в Чехия за предстоящите идния месец избори за Европейски парламент предизвика скандал, съобщи ББС, цитирана от БТА.

В предизборния материал на крайнодясната Национална партия (НП) се говори за "окончателно решение на ромския въпрос" и на фона на кадри с роми е изписан лозунгът "Да спрем да облагодетелстваме ромите". Клипът бе излъчен по държавната телевизия.

Нейният генерален директор Иржи Янечек обеща, че материалът няма да бъде показван повече. Говорител на държавната телевизия обясни по-рано, че по закон тя няма право да променя предизборни клипове.

Премиерът Ян Фишер и министърът на правата на човека Михаел Кожаб обаче заявиха, че смятат материалът за незаконен. Клипът извиква спомена за "окончателното решение на еврейски въпрос (от нацистите) през Втората световна война", коментира Фишер, който обеща да работи за правата на ромите.

Министърът на вътрешните работи Мартин Пецина съобщи, че ще се опита да издейства забрана на Националната партия.

Ромите в Чехия, много от които живеят в бедност, отдавна се оплакват, че са подложени на дискриминация, посочва ББС. Предишният премиер Мирек Тополанек се опита миналата година да издейства забрана на друга крайнодясна фракция - Работническата партия, но съдът отказа да наложи такава мярка.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?