Антиромските протести в Асеновград спират временно

Цацаров: Напрежението срещу ромските махали е заради "политически маркетинг"

Антиромските протести в Асеновград спират временно

Инициативният комитет, организиращ през последните десетина дни протести срещу ромската махала в Асеновград, преустановява временно тези действия след среща в понеделник с вицепремиера Валери Симеонов. От комитета заявиха, че прекратяват протестите за две седмици, след като пред тях са били поети ангажименти – да се осигури засилено постоянно полицейско присъствие в Асеновград. То ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо, казаха протестиращите.

В ромската махала ще се открие подучастък на местното полицейско управление, като за целта ще се осигури сграда, предаде БНР. На децата – спортисти ще се осигури постоянна полицейска охрана, а всички сигнали за заплахи на етническа основа, които и в момента получават протестиращи, ще се докладват лично в кабинета на вицепремиера Валери Симеонов.


След две седмици гражданите от Асеновград отново ще се срещнат с вицепремиера, за да отчетат дали мерките, които са набелязани, дават резултат. Ако трябва, ще бъдат взети и допълнителни.

 

На срещата са присъствали и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев и главният секретар на МВР Младен Маринов.

Язовирът "40-те извора", където стана сбиването между роми и деца от местния клуб по кану-каяк, ще бъде охраняван. Освен това директорът на "Напоителни системи" Снежина Динева издаде забрана за къпането във водоема.

При извършените досега проверки са установени 843 жители на ромската махала "Лозница" без адресна регистрация, които вече са напуснали града. Установени са и десетки незаконни постройки, за които са започнали процедури за принудително събаряне.

 

Напрежението срещу ромските махали в Асеновград и Бяла, което ескалира през последната седмица, не е етническо, а е причинено от чувство за безнаказаност, толерирано чрез "политически маркетинг". Тази теза разви главният прокурор Сотир Цацаров в понеделник в Бургас, където присъства на антитерористична конференция, организирана от Висшия съдебен съвет (ВСС).

 

По думите му просто е "удобно" масовото недоволство срещу ромското насилие в Асеновград да бъде представяно за етническо, а всъщност то е резултат от "дълго толерирано чувство за безнаказаност".

 

"И това съзнание за безнаказаност не е само в резултат на извършени криминални прояви, а то продължава в тези български градове и села, където в ромските махали се толерира незаконното строителство и ред административни нарушения, на които се гледа по-снизходително", коментира Цацаров.

Според него "решението на целия проблем е такова, че нещата трябва да минат в равна мяра за всеки и всяко нарушение да се наказва, а както и да се спре политическия маркетинг в ромските махали". Това обаче не се случва, тъй като населението на тези квартали е необходим електорат по време на избори.

В тази връзка Цацаров коментира, че средствата, предвидени в годините назад за интеграция на ромите, "са изразходени за интеграция на тези, които са ги изразходвали". Като пример той посочи делото срещу депутата от БСП Манол Генов, който предстои да бъде обвинен тази седмица. Част от разследването е именно за купуване на гласове в ромски махали.

Споделяне

Още от България