Антоний Гълъбов: Най-опасното е днес да се търсят някакви извънредни решения

Антоний Гълъбов

Най-сериозният риск в момента е в подобна ситуация да се търсят някакви извънредни решения, да се мисли за някакви правителства на националното спасение. Поне засега изглежда, че това би могло да е правителство на партийното съгласие, но не и на националното, коментира пред БНР политическата ситуация в момента политологът Антоний Гълъбов.

По думите му институцията на президента е последната защитна линия в условията на тежка политическа криза, която е съхранила относително обществено доверие и авторитет. Според конституцията президентската институция има определяща роля в управлението на кризи и за да може тя да бъде задействана, правителството трябва да подаде оставка веднага.

Политологът отхвърли идеите за създаване на ново правителство в рамките на това народно събрание, защото това би било опит да бъде блокирана възможността президентът реално да управлява тази ситуация, което означава задълбочаване на кризата.

"Има опасно усилие да се създават някакви изключителни норми и правила, а да не се използва законово и конституционно установеният ред. Това е рисков фактор. В условията на криза е много важно да запазим правилата, които гарантират стабилност на системата“, каза Антоний Гълъбов.

Преди разпускането на сегашния парламент трябва да бъде постигнато съгласие между политическите сили по няколко ключови теми: за процедурата за номиниране на европейски комисар, за процедурата по преговорите на България с Европейската комисия по отношение на Споразумението за партньорство до 2020 година.

"Надявам се президентът да успее да върне дебата в този дневен ред. Трябва да се постигне съгласие, че това Народно събрание е изчерпало целия си политически мандат“, каза експертът.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?